Ingezonden persbericht


Persbericht

Zwolle, 21 juni 2010

Overijsselse Staten starten werving nieuwe Commissaris van de Koningin Burgerraadpleging via enquête en www.overijssel.nl

Provinciale Staten van Overijssel gaan van start met de werving van een nieuwe Commissaris van de Koningin. De huidige commissaris, de heer Mr G.J. Jansen, heeft laten weten dat hij zijn taken per 31 december 2010 zal neerleggen. Provinciale Staten willen dat de nieuwe commissaris op 1 januari 2011 met zijn werkzaamheden kan beginnen.

Enquête
Om de juiste persoon te vinden gaan Provinciale Staten (PS) van Overijssel een profielschets maken van de nieuwe CvdK. Hierin komt te staan welke eigenschappen PS vinden dat de nieuwe Overijsselse commissaris moet hebben. Om het profiel compleet te maken willen de Staten graag weten welke eigenschappen de inwoners vinden dat hun toekomstige commissaris moet hebben. Daarom zal TNS-NIPO in opdracht van PS de komende dagen een drietal open vragen stellen aan 1000 Overijsselaars van 16 jaar en ouder. De resultaten willen de Staten gebruiken bij het aanscherpen van het profiel.

Raadpleging via de website
Daarnaast nodigen de Staten alle inwoners van Overijssel die dat willen, nadrukkelijk uit om hun mening te geven over het profiel van hun nieuwe Commissaris van de Koningin. Dat kan via www.overijssel.nl/nieuwecdk aan de hand van 3 vragen. De vragenlijst staat online tot en met 27 juni. Daarna worden de resultaten van zowel de enquête als de website verwerkt en afzonderlijk gepubliceerd op www.overijssel.nl.

Minister van Binnenlandse Zaken
Provinciale Staten willen het profiel van de nieuwe Overijsselse commissaris in hun openbare vergadering van 7 juli in aanwezigheid van demissionair minister Hirsch Ballin vaststellen. Kort daarna zal de minister de vacature officieel openstellen en vanaf dat moment kunnen kandidaten bij de minister solliciteren. De minister maakt na het sluiten van de vacature aan de hand van het profiel een eerste selectie uit de kandidaten.

Vertrouwenscommissie
Tijdens diezelfde vergadering zal ook een vertrouwenscommissie worden geïnstalleerd. Deze vertrouwenscommissie wordt benoemd uit de Staten en is belast met de selectie van de nieuwe commissaris. De commissie zal de selectie van kandidaten gemaakt door de minister beoordelen en sollicitatiegesprekken voeren. Om de privacy van de kandidaten te waarborgen wordt strikte vertrouwelijkheid afgesproken. Beoogd voorzitter van de vertrouwenscommissie is de heer ing. P.P. Antuma (CDA).