Gemeente Zederik


Besproken in de raadsvergadering

Op maandag 21 juni jl. was er een raadsvergadering in het gemeentehuis van Meerkerk. Hieronder een overzicht van de belangrijkste onderwerpen. In memoriam: Dirk Kooijman
In de week van 3 juni jl. overleed oud-wethouder Dirk Cornelis Kooijman op 84-jarige leeftijd. In het bijzijn van enkele familileden herdacht burgemeester Van der Meer hem in een korte toespraak. Ook werd een minuut stilte in acht genomen.
De heer Kooijman is ruim 30 jaar raadslid geweest van de voormalige gemeente Meerkerk en van de gemeente Zederik. Van 1970 tot 1974 was hij wethouder van Meerkerk en in de jaren 1986-1990 wethouder van Zederik. Een groot deel van zijn leven heeft hij zich ingezet voor de gemeenschap. Vanwege zijn grote verdiensten is hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. De heer Kooijman stond in de gemeenschap bekend om zijn persoonlijke en menselijke benadering. Hij was een geliefd mens. Met respect en in dankbare herinnering herdenken wij hem.

Picknickplekken
De gemeenteraad heeft een krediet beschikbaar gesteld voor drie nieuwe picknicktafels, zeven banken en tien prullenbakken voor recreanten in onze gemeente. De ChristenUnie heeft hiervoor eerder dit jaar het voorstel gedaan omdat de partij van mening is dat de gemeente Zederik toeristen veel te bieden heeft maar dat daarvoor wel de voorzieningen aanwezig moeten zijn. De nieuwe picknicktafels en -banken zijn bedoeld om fietsers en wandelaars een plek te bieden om uit te rusten en te genieten van het landschap.
De gemeentelijke organisatie zal op korte termijn en in overleg met waterschap en recreatiecommissie concreet invulling geven aan het plan. Dat betekent: banken en tafels aanschaffen en deze op verschillende plekken in de gemeente neerzetten.

Begroting Regionale Sociale Dienst en Kredietbank De RSD is de participatiemotor van de regio; doelstelling van de organisatie is om zoveel mogelijk mensen te laten meedoen in de samenleving. Daarbij richten ze zich onder andere op: reintegratie, inburgering, volwasseneneducatie, uitkeringen, bijstand, schulphulpverlening, etc. De gemeente ontvangt van het Rijk een financiele bijdrage die volledig wordt doorbetaald aan de RSD zodat zij deze taken kunnen uitvoeren.
Tijdens de raadsvergadering is ingestemd met de begroting van de RSD voor 2011. Wel zijn twee belangrijke risicofactoren benoemd: de recessie en de samenstelling van de nieuwe regering. De verwachting is dat door de recessie meer mensen gebruik zullen maken van een uitkering of schuldhulpverleningstraject. Dat effect zou kunnen worden versterkt als de nieuwe regering besluit de werkloosheidsuitkeringen in te korten. Bij de behandeling van de perspectiefnota in november van dit jaar wordt hier verder over gesproken.

Rekening en begroting afvalinzameldienst GGNZ
De raad heeft geen wensen of bedenkingen uitgesproken over de concept jaarrekening 2009 en de concept Begroting 2011-2014 van de Gemeenschappelijke Afvalinzameldienst GGNZ. Het inzameltarief voor 2011 blijft in principe gelijk. In september 2010 sluiten Gorinchem en Hardinxveld-Giessendam zich aan bij de GGNZ. Deze nieuwe organisatie krijgt de naam `De Waardlanden'.

Rekening en begroting gemeenschappelijke regeling AV De gemeenteraad heeft de jaarstukken 2009 van de gemeenschappelijke regeling regio Alblasserwaard-Vijfheerenlanden voor kennisgeving aangenomen. Ook zijn ze akkoord gegaan met de begroting voor 2011. De verwachting is dat de kosten voor strategische samenwerking in de regio in 2011 met 2% zullen stijgen. Toch leidt dit niet tot een hogere bijdrage voor onze inwoners omdat de regio met minder personeel gaat werken en omdat de gemeentelijke bijdrage aan het RIEC (regionale aanpak van georganiseerde criminaliteit) voortaan door de regio wordt betaald.