Ingezonden persbericht


IT Job Board: IT professionals gaan verrassend ver voor een baan

Stalken, omkoping en chantage zijn volgens IT professional geoorloofd bij hun banenjacht

Amsterdam, 21 juni 2010 - Langzaam maar zeker krabbelen we weer uit de crisis en lijkt het erop dat de banenmarkt weer aantrekt. Toch zaten er in de eerste vier maanden van dit meer dan 430.000 mensen zonder een baan, waarvan iets meer dan 10.400 werkzaam in de ICT sector*. Met het grote aantal mensen dat zonder een baan zit, is de onderlinge concurrentie groot. IT Job Board.nl vroeg 142 Nederlandse IT professionals hoe ver zij zouden gaan voor een baan: stalken, omkoping, bedreigingen en zelfs chantage zijn geoorloofd als de nood hoog is.

Hoewel 55 procent van de ondervraagde IT professionals aangeeft het gebruik van "afwijkende" tactieken om de kans op een baan te vergroten eigenlijk moreel verwerpelijk te vinden, blijkt in tijden van "schaarste" alles geoorloofd. De resultaten? Verontrustend!

Stalken & Oplichterij
Om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek geeft 70 procent van de ondervraagden aan zijn of haar vrienden niet in te lichten over een vacature om op die manier minder concurrentie te hebben. Niet heel verrassend. Wel verontrustend is de 24 procent van de ondervraagden die bij geen uitnodiging aangeeft persoonlijk naar het bedrijf toe te gaan om pas te vertrekken als ze met de verantwoordelijke gesproken hebben. Daarnaast zegt 9 procent van de ondervraagden in staat te zijn het bedrijf voortdurend telefonisch te stalken om op die manier uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek. En ook het leugentje om eigen bestwil is niet vreemd: 9 procent stuurt gerust een foto mee van een model voor een goede eerste indruk.

Omkoping & chantage
Om ervoor te zorgen dat ze uiteindelijk de baan ook echt krijgen, komen de IT professionals met zorgwekkende tactieken. 37 Procent van de IT professionals geeft aan de recruiter te zullen stalken via social netwerksites om op die manier op de radar te komen. 27 Procent zegt zelfs bereid te zijn de recruiter om te kopen en 11 procent probeert geheimen te achterhalen om als chantagemiddel in te zetten. Ook niet geheel onschuldig is de 30 procent die aangeeft desnoods bij de ingang te wachten om de andere kandidaten te vertellen dat de sollicitatiegesprekken niet doorgaan. 10 Procent zou zelfs laxeermiddel in de koffie van de andere kandidaat doen om zo voordeel te halen.

Een wit voetje halen
Voor een loonsverhoging of promotie ten koste van collega's trekt de IT professional alles uit de kast. Niets lijkt de IT professional dan nog vreemd. Tweederde van de ondervraagden overspoelt haar of zijn baas met complimentjes om zo in een goed daglicht te komen. Een kwart geeft daarnaast aan een probleem te veroorzaken zodat ze het zelf kunnen oplossen om hiermee een goede beurt te maken. 13 Procent heeft er zelfs geen problemen mee om een idee van collega's te stelen en te doen alsof deze van henzelf is.

Over het onderzoek
Het onderzoek van IT Job Board werd in juni 2010 in Nederland uitgevoerd. IT Job Board ondervroeg via een online survey tool - welke werd gedistribueerd via e-mail - 142 IT professionals naar hun tactieken om aan een baan te komen. De insteek: "Hoe ver ga jij voor een baan?".


* Centraal Bureau Statistieken: http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/arbeid-sociale-zekerheid/publicaties/artikelen/archief/2010/2010-040-pb.htm & UWV: cijfers mei 2010


Noot voor redacties


Voor meer informatie (