Learncare leidt vrijwilligers op tot Budgetbuddy in eigen wijk


Goedkope oplossing schuldhulpverlening levert gemeenten enorme besparing op

ALKMAAR, 20100621 -- Jaarlijks geven gemeenten tonnen uit aan schuldhulpverlening voor hun inwoners. En die kosten stijgen met de maand. De stichting Learncare in Alkmaar heeft een simpele en goedkope oplossing ontwikkeld waarbij het mes aan twee kanten snijdt. Vrijwilligers worden opgeleid in budgetbeheer zodat zij niet alleen hun eigen financiën op orde kunnen houden maar ook buurtbewoners hierbij kunnen ondersteunen in de functie van Budgetbuddy.

Gemeenten die inwoners met financiële problemen schuldhulpverlening bieden, zijn hiervoor per cliënt zo'n drie- tot vijfduizend euro kwijt. En het aantal mensen met schulden blijft toenemen. Ruim 30 procent van de Nederlanders vindt het op dit moment moeilijker dan voorheen om de eigen financiën te regelen. Met name lager opgeleiden zullen hierbij steeds meer hulp zoeken. Dit blijkt uit onderzoek van Platform CentiQ, Wijzer in geldzaken. Om de komende jaren te kunnen voldoen aan deze toenemende hulpvraag, ontwikkelde stichting Learncare te Alkmaar de training `Budgetbuddy'.

Budgetbuddy
De oplossing van stichting Learncare is simpel en doeltreffend. Voor niet meer dan 75 euro biedt deze stichting een training van een dag aan tot Budgetbuddy. Een opgeleide Budgetbuddy bezoekt wijkbewoners thuis. Hij of zij maakt samen met de medewijkbewoner een Budgetplan en bewaakt vervolgens de voortgang van eventuele afspraken die worden gemaakt. Inzicht in de financiële huishouding door het maken van een Budgetplan brengt rust in het gezin. Een Budgetbuddy kan bijvoorbeeld helpen voorkomen dat mensen van energie worden afgesloten of hun huis worden uitgezet.

De Stichting Learncare gaat uit van de gedachte dat goed voorbeeld goed doet volgen. Deelnemers aan de training Budgetbuddy ontwikkelen zichzelf en kunnen vervolgens de mensen op wijkniveau hulp en ondersteuning bieden. Hierbij zijn zij een voorbeeld waar andere mensen zich aan op kunnen trekken.

Nazorg door Learncare
Na de opleiding staat de Budgetbuddy er niet alleen voor. De Budgetbuddy kan te allen tijde een beroep doen op een professionele Budgetcoach, opgeleid door de Learncare Academy (onderdeel van de stichting Learncare).

Inhoud training
De training Budgetbuddy bestaat uit twee dagdelen. Een ochtend dagdeel `IK', en een middagdagdeel `DE ANDER'.
1. In de ochtend krijgen deelnemers inzicht en kennis aangereikt in hoe zelf te budgetteren.
2. In de middag leren de deelnemers op welke wijze zij mensen binnen de eigen wijk kunnen helpen bij het opzetten van een Budgetplan.
De kosten bedragen 75 euro voor de hele dag, inclusief werkboek en nazorg.
Deelnemers kunnen de training op individuele basis volgen maar ook via de gemeente of bijvoorbeeld UWV.

Ook Turks en Marokkaans
Behalve in de Nederlandse taal, biedt de Stichting Learncare de training tot Budgetbuddy ook aan in de Turkse en Marokkaanse taal.

Stichting Learncare