GroenLinks verdwenen Grote tekst

Klokkenluider diamanthandel Zimbabwe verdwenen

Zaterdag 12 juni 2010, 11:31u - Judith Sargentini
* bloeddiamanten

* Zimbabwe

Op initiatief van GroenLinks-europarlementariër Judith Sargentini heeft een aantal Europarlementariërs een brief gestuurd aan de Europese Hoge Vertegenwoordiger Ashton om hun zorgen te uiten over het lot van de Zimbabwaan Farai Maguwu en de situatie in diamantmijnen in Zimbabwe. Maguwu heeft hier over gepubliceerd en is daarom onlangs gearresteerd. Vandaag is echter gebleken dat hij naar een andere geheime locatie is overgebracht en men vreest voor zijn leven. Op 21 juni begint het congres van de deelnemers van het `Kimberly Process´, de certificering van ruwe diamanten. De parlementariërs willen dat Ashton namens de Europa de situatie in Zimbabwe aan de orde stelt.

Voordat Sargentini Europarlementariër werd was zij onderhandelaar namens NGOs voor het tot stand komen van het Kimberley Process:

"Het probleem van de certificering is dat deze gegeven wordt aan diamanten die niet door warlords worden verhandeld. Aangezien in Zimbabwe de overheid de mijnen en handel in handen heeft zijn diamanten uit Zimbabwe gecertificeerd. Echter in Zimbabwe worden door de overheid de mensenrechten geschonden en is de situatie in en rond de mijnen schrijnend. Diamanten uit Zimbabwe zijn daarom dus ook niet schoon, zoals de certificering zegt."

De Europese Commissie is namens Europa aanwezig bij de vergaderingen die 21 juni beginnen in Tel Aviv en de parlementariërs willen dat Ashton daar de situatie aan de orde stelt. Ook willen zei dat zij om opheldering zal vragen bij Zimbabwe over het lot van Maguwu.

"Maguwu is directeur van een NGO en heeft over de situatie in Zimbabwe aan de bel getrokken. Hij daarom gearresteerd. Vandaag is echter gebleken dat hij door de geheime politie naar een andere locatie is overgebracht. Wij vrezen voor zijn gezondheid en vinden dat Ashton in actie moet komen om na te gaan wat er gebeurd is met Maguwu en om bij de vergadering in Tel Aviv de situatie in Zimbabwe te bespreken", aldus Sargentini.

"Het lijkt mij logisch dat in ieder geval gestopt wordt met de positieve beoordeling van diamanten uit Zimbabwe. Met landen waar mensenrechten worden geschonden willen wij niet handelen."