Persbericht - Vrijzinnigen vieren hun dag

18/06/2010 15:56

UNIE VRIJZINNIGE VERENIGINGEN vzw

Op 21 juni, de Internationale Dag van het Humanisme, de feestdag van het vrijzinnig-humanisme, deelt de Unie Vrijzinnige Verenigingen een gadget uit in de buurt van een aantal stations in Vlaanderen.

Vrijzinnig-humanisme

21 juni, het begin van de zomer, is niet alleen de langste dag van het jaar, het is ook de Internationale Dag van het Humanisme of kortweg Wereldhumanismedag. Deze feestdag staat symbool voor het levensoptimisme dat het vrijzinnig-humanisme kenmerkt.

Sonja Eggerickx, voorzitter van de Unie Vrijzinnige Vereningen: "Vrijzinnig-humanisten zijn levenslustige en hoopvolle mensen. Wij zijn er van overtuigd dat iedereen zelf zin en betekenis kan geven aan zijn leven. Daarbij vertrouwen wij op onze rede, onze vrijheid en onze verbondenheid. Bovendien vinden wij dat het mogelijk is een wereld te bouwen waarin iedereen een plaats heeft onder de zon."

Wereldhumanismedag

21 juni werd in de jaren 90 door de International Humanist and Ethical Union (IHEU) uitgeroepen tot de internationale humanistische feestdag.

Over het doel van deze dag zegt Sonja Eggerickx: "Het is een dag waarop vrijzinnig-humanisten samen komen om hun positieve waarden uit te dragen. Bovendien is het de gelegenheid om het vrijzinnig-humanistische gedachtegoed onder de aandacht van het brede publiek te brengen."

En in Vlaanderen?

Ook in Vlaanderen wordt Wereldhumanismedag gevierd. Zo reikt de Humanistisch-Vrijzinnige Vereniging (HVV) om de twee jaar op 21 juni haar Prijs Vrijzinnig Humanisme uit aan een persoon (of organisatie) die getuigt van een consequente vrijzinnig-humanistische houding.

Dit jaar wil de Unie Vrijzinnige Verenigingen (UVV) deze dag vieren samen met de brede Vlaamse bevolking. Daartoe wil ze één van de vrijzinnig-humanistische waarden onder de aandacht brengen: het vertrouwen in vrijheid, met de klemtoon op de vrijheid van gedachten.

Sonja Eggerickx: "Wij geloven in de vrijheid van denken en om dit te benadrukken delen we op 21 juni tijdens de ochtendspits in de buurt van de stations te Antwerpen, Brugge, Brussel, Gent, Hasselt en Leuven stoffen zakdoeken uit met de slogan 'Stof tot nadenken'."

Meer weten? www.21juni.be