Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Groningen / Harlingen, maandag 21 juni 2010

Intentieverklaring tussen natuurorganisaties en bedrijfsleven in de Eems-Dollard

Inzet voor herstel Eems-Dollard groeit

Groningen Seaports, de Provincie Groningen, NUON en RWE bundelen samen met natuurorganisaties hun krachten voor het natuurherstel in de Eems-Dollard. Daarmee komt beweging in een Nederlands-Duits dossier dat al jaren muurvast zit. Maandag 21 juni spraken partijen af zich gezamenlijk in te gaan zetten voor duurzaamheid en de kwaliteit van natuur en landschap. De partijen willen de ecologische kwaliteit van het estuarium herstellen, emissies vanuit het industriepark reduceren, CO2-uitstoot verminderen en de industriële ontwikkeling verduurzamen.

,,Het is een belangrijke eerste stap in de richting van herstel van de waarden van natuur en landschap van de Eems-Dollard. Natuur en landschap zijn de afgelopen jaren steeds de dupe geweest van alle economische en industriële ontwikkelingen in deze regio. Wij zijn blij dat deze partijen het belang van het herstel van natuur en landschap nu erkennen en de intentie uitspreken om die samen te verbeteren. Dat geeft hoop voor de toekomst'', stellen de natuurorganisaties Stichting Het Groninger Landschap, Waddenvereniging, Natuur en Milieufederatie Groningen, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en Stichting WAD.

In de Eems-Dollardregio komt een enorme economische ontwikkeling op gang die ten koste dreigt te gaan van natuur en landschap van de Waddenzee, de Eems-Dollard en het regionale leefmilieu. De komende maanden zullen de partijen werken aan afspraken om economische groei en ecologische belangen met elkaar in balans te brengen. Ook LNV en Rijkswaterstaat dragen waar mogelijk aan het proces bij.

De Provincie Groningen zal randvoorwaarden voor duurzame ontwikkeling vaststellen. Energiebedrijven Nuon Energy BV en RWE Eemshaven BV willen voor hun in aanbouw zijnde centrales maatregelen in kaart brengen die leiden tot het reduceren van de CO2-uitstoot. De natuurorganisaties, Groningen Seaports en overheden werken samen aan plannen voor natuurherstel in de Eems-Dollard en de bescherming van het landschap en het regionale leefmilieu.

De natuurorganisaties willen verkennen of via deze weg meer winst is te boeken voor natuur, milieu en landschap dan via juridische procedures.




Ingezonden persbericht