Ingezonden persbericht


Persbericht

De doorbraak van het mp3-luisterboek
Audioboek en e-boekontwikkelingen versterken elkaar, centrale distributiedienst opgericht

Haarlem, 21 juni 2010 - Het downloaden van luisterboeken breekt door. Dit jaar zullen er veel webwinkels bijkomen die naast e-boeken ook mp3-downloads aanbieden. De tijd is er rijp voor, ontdekken ook algemene webwinkels.

Het is op dit moment de Week van het Luisterboek (16 - 27 juni). Landelijk staat het luisterboek tien dagen lang in de belangstelling. Ook op internet is er veel belangstelling voor. Traditioneel verkoopt luisterboekenwinkel Luisterrijk, de grootste aanbieder op dit gebied, veel downloads in deze periode. In drie jaar tijd is Luisterrijk hard gegroeid. Vorig jaar downloadden de 16.000 klanten van Luisterrijk ruim 23.000 luisterboeken, een aantal dat dit jaar ruim overschreden zal worden.

Voordelen van downloads

Veel mensen geven de voorkeur aan een download boven een CD. De downloads kunnen op hun iPod of andere mp3-speler worden geplaatst, want het gaat om mp3-bestanden die op iedere mp3-speler werken. De directe levering, bijvoorbeeld vlak voor een lange reis, is eveneens een groot voordeel. De prijs ligt bovendien lager dan de CD-versie. Ook zijn de bestanden geoptimaliseerd voor een mp3-speler, inclusief een afbeelding van de kaft en een inhoudsopgave.

Centrale distributiedienst, primeur voor www.e-boek.org

De populariteit van luisterboekendownloads is andere webwinkels ook opgevallen. Veel webwinkels overwegen daarom zelf ook luisterboeken te gaan verkopen, al dan niet in aanvulling op e-boeken. Voor webwinkels is dat echter lastig ivm de noodzakelijke beveiligingen en toelevering door uitgevers. Om in te spelen op deze trends heeft Luisterrijk een centrale distributiedienst opgericht. Onder de naam Luisterhuis faciliteert Luisterrijk webwinkels van derden bij het verkopen van beveiligde mp3-luisterboeken uit het complete aanbod. Het eerste contract is inmiddels gesloten met de Vlaamse brancheorganisatie boek.be. Daardoor kan in de Vlaamse portal voor e-boeken www.e-boek.org binnenkort het gehele aanbod van meer dan 1.100 digitale luisterboeken worden gedownload. Het vormt een waardevolle aanvulling op de daar al aanwezige e-boeken. De door Luisterhuis gebruikte mp3-beveiliging is zeer klantvriendelijk en beperkt de gebruiker niet, maar gaat misbruik tegen.

De komende weken zal Luisterhuis meer overeenkomsten sluiten met webwinkels. Daarmee is de definitieve doorbraak van het luisterboek als download onontkoombaar.

---- Einde Persbericht ----

Over Luisterrijk
Luisterrijk (www.luisterrijk.nl) is de grootste mp3-downloadshop voor luisterboeken in Nederland en Vlaanderen. Deze onafhankelijke internetboekwinkel levert meer dan 1100 luisterboeken als legale mp3-download, met prijzen die gemiddeld 20% lager zijn dan de cd-versies. Consumenten kunnen de luisterboeken (na elektronische betaling) downloaden en ze vervolgens direct beluisteren, overzetten op een iPod, iPad en elke andere mp3-speler of branden op cd. De website biedt alle vormen van gesproken woord, variërend van literatuur tot hoorcolleges, van audiotours tot managementboeken en van kinderboeken tot thrillers in verschillende talen, waaronder het Nederlands, Vlaams, Fries, Engels, Duits en streekdialecten. De distributieafdeling Luisterhuis levert hetzelfde aanbod aan andere webwinkels. De bestanden zijn voorzien van 'social DRM', een geavanceerde, maar zeer gebruiksvriendelijke vorm van beveiliging die misbruik tegengaat zonder de klant te belemmeren.

Luisterrijk heeft contracten met vrijwel alle uitgevers in Nederland en Vlaanderen en is winnaar van een Thuiswinkel Award 2008 (publieksprijs) en 2009 (vakprijs Innovatie Award). De winkel is gecertificeerd door Thuiswinkel.org en wereldwijd dag en nacht bereikbaar op www.luisterrijk.nl.