Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

21 juni 2010

Matthijs Lip wint Nationale Junior Science Olympiade

ENSCHEDE/DUIVEN - Matthijs Lip uit Hardinxveld van het Gymnasium Camphusianum (Gorinchem), heeft de 6e Nationale Junior Science Olympiade gewonnen. 24 jonge leerlingen, voor het merendeel uit leerjaar 3-havo of -vwo van diverse scholen uit het land, waren geselecteerd voor de landelijke eindronde die op 18 juni gehouden is op het Candea College. Beste havist is Peter Wardle uit Zevenaar van het Liemers College (Zevenaar). De scholenprijzen werden gewonnen door CSG Prins Maurits (havo) uit Middelharnis en het Stedelijk Gymnasium Arnhem (vwo). De prijzen werden uitgereikt door dr. Hetty Mulder van SLO, nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling en drs. Leo van Beek, bestuurslid van de VO-raad en lid van het college van bestuur van Quadraam.

De nummers 2 t/m 5 zijn:
2 Anne Ji, Dendron College (Horst)
3 Han Mertens, Stedelijk Gymnasium (Nijmegen)
4 Thomas van den Hooven, Lorentz Casimir Lyceum (Eindhoven) 5 Jelle Steentjes, Candea College (Duiven)

Aan deze wedstrijd namen ook leerlingen deel die in leerjaar 4 zitten en voldoen aan het leeftijdscriterium (op 31 december 2010 ten hoogste 15 jaar). Uit deze groep is 1 winnaar geselecteerd en deze is toegevoegd aan het team derdeklasleerlingen. Dit is Daan van der Weem van het Stedelijk Gymnasium (Nijmegen).

Deze 6 winnaars vormen het Nederlands team dat deel gaat nemen aan de 7e International Junior Science Olympiad (IJSO) in Abuja, Nigeria van 3 tot en met 12 december.

Jaarlijkse internationale olympiade
De IJSO vindt jaarlijks plaats en heeft als doel jonge leerlingen die nog voor hun profiel- en pakketkeuze staan te motiveren en enthousiasmeren voor de science en technologie. Daarnaast biedt de IJSO wat extra's voor getalenteerde leerlingen op het gebied van biologie, natuurkunde en scheikunde. In een schriftelijke voorronde, waaraan alle havo & vwo-scholen kunnen deelnemen, worden de beste 24 leerlingen geselecteerd. Tijdens de landelijke eindronde worden de leerlingen aan de hand van theoretische en practicumtoetsen individueel getest en worden de winnaars bepaald. De top-6 krijgt nog 2 trainingsdagen aan de RU Nijmegen en de Rijksuniversiteit Groningen alvorens ze uitgezonden worden naar de internationale olympiade. Dit jaar deden tenminste 700 leerlingen mee aan de 1e ronde.

Initiatiefnemers en sponsors
De IJSO is een initiatief van SLO, nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling, de Gelderse onderwijsgroep Quadraam(inclusief het Candea College in Duiven), Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, Radboud Universiteit Nijmegen en Rijksuniversiteit Groningen. Het evenement wordt ondersteund door het ministerie van OCW en de Nederlandse Vereniging voor het Onderwijs in de Natuurwetenschappen (NVON).

Eye Ts, Malmberg Noordhoff Uitgevers, Switch computers en Texas Instruments stellen prijzen beschikbaar.

EINDE BERICHT