Ingezonden persbericht


21 juni 2010

'Terrasje Pakken!: beste 'reconstructie T-splitsing Nijenoord' bekend Uniek studentenproject verbindt Utrechtse wijk Ondiep met gemeente en hogeschool

Met het idee van een rotonde, nieuwe bushaltes en een terras met robuuste meubels won het ontwerp van Projectgroep CA2 op donderdag 17 juni de titel 'beste reconstructie T-splitsing Nijenoord' en een geldprijs van ¤ 500,- bij Hogeschool Utrecht. In deze bijzondere ontwerpwedstrijd bogen eerstejaars studenten van de opleiding Ruimtelijke Ordening en Planologie zich over de uitdaging om dit gebied in de wijk Ondiep, waar ook de hogeschool gesitueerd is, zodanig aan te passen dat er een veilige en prettige plek met een terras ontstaat voor studenten, medewerkers en buurtgenoten. De ontwerpwedstrijd is een idee van United Students en is in samenwerking met de Gemeente Utrecht en het Wijkbureau Noordwest opgezet.

CA2 won vanwege de eenvoud en de uitvoerbaarheid van het ontwerp, dat goed past in de omgeving en rekening houdt met de wensen van de studenten, medewerkers en bewoners. Het is een duurzame oplossing voor de huidige problemen op het gebied van verkeersveiligheid, groenvoorziening en verbinding van de wijk met de hogeschool. Het ontwerp is goed uit te voeren en financieel haalbaar. Inmiddels heeft Hogeschool Utrecht een subsidieaanvraag ingediend bij Mooi Nederland, een initiatief van het Ministerie van VROM, met als doel om ondermeer realistische en duurzame verstedelijking te stimuleren. Eind oktober is bekend of deze subsidie ook wordt toegekend, zodat dit winnende ontwerp ook daadwerkelijk gerealiseerd kan gaan worden.

De andere ontwerpen
Projectgroep Getfar kwam met een opgeruimd, comfortabel, veilig en verwelkomend ontwerp. Denk aan bijvoorbeeld zebrapaden, het schilderen van het viaduct, gelijksoortige beplanting op twee plekken en vergelijkbare vormgeving van vergrote bushokjes en cafetaria. Het team RRGOBJ legde de focus op het verkeer. Zij presenteerden een heldere, uitgebreide analyse van de reisroute CS-Nijenoord. De bushalte werd verplaatst en de entree van de hogeschool aangepast.

United Students
De battle 'Terrasje pakken!: beste reconstructie T-splitsing Nijenoord' is een initiatief van United Students, een diversiteitsplatform binnen de Faculteit Natuur en Techniek dat gedragen wordt door studenten. Zij vinden het belangrijk dat medestudenten en potentiële studenten zich thuis voelen binnen de hogeschool. Om dit thuisgevoel te versterken heeft United Students diverse projecten lopen door de studenten zelf geïnitieerd en uitgevoerd. Voor het nieuwe studiejaar staan alweer een aantal andere spraakmakende projecten op de rol die de talenten van de studenten in de schijnwerpers zetten.



Ingezonden persbericht