Landschap Noord-Holland

Persbericht

Heiloo, 21 juni 2010

Nu investeren in Noord-Hollandse natuur levert geld op

Onlangs zijn twee belangwekkende studies verschenen over de achteruitgang van natuur en landschap in Nederland. De Vereniging Nederlands Cultuurlandschap geeft het Noord-Hollandse landschap slechts een 3,1. Adviesbureau KPMG heeft becijferd dat aanleg, herstel en beheer van het waardevolle Nederlandse cultuurlandschap jaarlijks maar liefst 418 miljoen euro kost. Deze rapporten komen net op een moment dat Landschap Noord-Holland actie voert om de korting van 50% op de provinciale bijdrage te voorkomen. Minder geld heeft desastreuze gevolgen, niet alleen voor natuur en landschap, maar ook voor de economie omdat een rijke natuur en mooie landschappen ook veel geld opleveren.

Met het project "Nederland van de kaart" waardeert de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap natuur en landschap in alle provincies. De nog resterende mooie gebieden in ons land zijn in kaart gebracht. Pijnlijk werd duidelijk hoe ver de afbraak van ons cultuurlandschap al is gevorderd. Deskundigen bekeken hoe het per provincie is gesteld met de mooie en bijzondere gebieden. Noord-Holland kreeg als rapportcijfer een 3,1. Volgens het rapport heeft onze provincie al ontzettend veel verloren en zal zij flink moet investeren om het mooie te behouden dat er nog is.

Het rapport "Duurzame financiering van landschap" is opgesteld door adviesbureau KPMG in opdracht van de ministeries van VROM en LNV en Interprovinciaal Overleg. Rijk, provincies en gemeenten vinden behoud en beheer van waardevol cultuurlandschap belangrijk: landschap geeft baten voor de recreatie, zorgt voor een aantrekkelijk woon- en leefklimaat en versterkt het investeringsklimaat. KPMG onderzocht hoeveel geld er nodig is om aanleg, herstel en beheer van het waardevolle Nederlandse cultuurlandschap te betalen. Jaarlijks is hier in heel Nederland een bedrag van 418 miljoen euro mee gemoeid. Het zal niet verbazen dat een aanzienlijk deel van dit bedrag nodig is voor het Noord-Hollandse landschap.

Landschap Noord-Holland ziet in bovengenoemde studies een belangrijke steun voor haar oproep aan bestuur en politiek om juist nu te durven investeren in natuur en landschap. Het is nog niet te laat! Het Planbureau voor de Leefomgeving constateert dat de huidige bijdragen voor natuur en landschap onvoldoende zijn om het verlies aan kwaliteit van de afgelopen tientallen jaren te stoppen. Minister Huizinga (VROM) zei als reactie op het KPMG-rapport terecht dat de kosten voor de baat uitgaan. Landschap Noord-Holland roept de provincie Noord-Holland dringend op deze voor zich sprekende feiten te honoreren met financiële daden.