Ingezonden persbericht


Persbericht

Zaltbommel, maandag 21 juni 2010

Lokale partijen kunnen meedenken over invulling van de ruimte

Nieuwe bestemming voor kassen Spullewaard

Aan de Spellewaardsestraat in Zaltbommel is de kringloopwinkel De Spullewaard gevestigd. De kassen achter de winkel, waar De Spullewaard haar opslag heeft, worden door Woonlinie gratis beschikbaar gesteld. Er is echter nog volop kasruimte over en Woonlinie, de kringloopwinkel en Transition Towns Zaltbommel hebben zich gezamenlijk gebogen over een mogelijke nieuwe invulling van deze ruimte.

De grond is uiteindelijk bestemd voor woningbouw, maar de komende jaren hoeven de kassen nog niet gesloopt te worden. Daarom stelt Woonlinie de overdekte ruimte voor een bepaalde termijn beschikbaar aan een maatschappelijk initiatief. Het is niet de bedoeling dat Woonlinie verdere investeringen doet, ze stelt de ruimte gratis beschikbaar. Het voorste gedeelte van de kassen wordt gebruikt door De Spullewaard, de overige ruimte - zo'n 10.000 m2 - mag opnieuw ingevuld worden.

Volop ideeën voor nieuwe invulling
Begin juni heeft Woonlinie met De Spullewaard en Transition Towns Zaltbommel - een organisatie die lokaal partijen verbindt en zoekt naar nieuwe, gemeenschappelijke, duurzame initiatieven - een brainstormsessie gehouden en talloze ideeën voor de kassen bedacht. Ideeën die genoemd zijn, zijn onder andere een therapeutische tuin, een doolhof voor kinderen, een overdekte water- of zandspeeltuin, een repair café, een vlindertuin, huisvesting voor de Voedselbank, ateliers voor oude ambachten, praktijkruimte voor middelbare school het Cambium en een ontmoetingsruimte waar vrijwilligers hun diensten kunnen ruilen.

De ideeën zijn door de organisatie geordend en geprioriteerd, op basis van juridische en praktische bezwaren. Zo is het lastig om een speelplek voor kinderen te realiseren, omdat dit om toezicht en voldoende veiligheid vraagt. Het uitgangspunt is dat er geen investeringen worden gedaan aan de kassen en dat er geen (betaalde) uitbater nodig is. Ook is parkeren een probleem, er is niet voldoende parkeerruimte voor grote groepen.

Daarom is door de verschillende partijen gekozen om verder te gaan met twee richtingen: een overdekte tuin of een atelierruimte waar kunsten, ambachten en reparaties worden uitgevoerd. Echter, deze ideeën hoeven wat Woonlinie betreft andere goede ideeën niet uit te sluiten! Alle partijen zijn van harte welkom mee te denken. Het zou juist leuk zijn om een combinatie van verschillende (maatschappelijke) doelgroepen te realiseren.

Wie denkt mee?
Het proces is tot dusver bijzonder leuk! Er zijn allerlei ideeën ontsprongen, maar de initiatiefnemers zoeken hulp voor de verdere uitwerking. Wie denkt er mee?

Heeft u een idee voor de kasruimte dat strookt met het overdekt tuinieren, de ambachtelijke ateliers of kinderen, spelen en educatie? Voelt u zich geroepen om mee te denken, uw idee uit te werken tot een concreet plan en u belangeloos in te zetten voor de invulling van de Spullewaard kassen? Kom dan op maandagavond 12 juli naar de informatieavond. U kunt zich opgeven bij Dieneke Smit van De Spullewaard, telefoonnummer (0418) 51 22 70 of info@kringloopzaltbommel.nl. U ontvangt dan een uitnodiging met nadere informatie.

Heeft u vragen? Neem voor meer informatie contact op met De Spullewaard.

================EINDE PERSBERICHT ===============




Ingezonden persbericht