Ingezonden persbericht


Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie

PERSBERICHT

'Oortjes' op NK wielrennen afhankelijk van overleg UCI en ploegen

Nieuwegein, 21 juni 2010 - Alleen als de internationale wielerbond UCI de ploegleiders van ProTour teams kan overtuigen van de zinvolheid van de nieuwe regelgeving omtrent de 'oortjes' wordt het Nederlands Kampioenschap op de weg op zaterdag 26 juni en zondag 27 juni 2010 overeenkomstig hetgeen eerder bekend is gemaakt, dus 'zonder oortjes', verreden. Dat maakte de Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU) vandaag bekend. Indien echter de UCI en ProTour ploegen dezer dagen niet tot een vergelijk komen, wil de KNWU geen partij in dat conflict zijn en derhalve het rijden 'zonder oortjes' niet afdwingen.

"Het Nederlands Kampioenschap op de weg 2010 moet volledig en uitsluitend in het teken staan van een sportieve strijd tussen de renners", verwoordt Marcel Wintels, voorzitter van de KNWU de mening van zijn voltallige bestuur. "Het NK moet geen evenement worden dat overschaduwd kan worden door een 'strijd' tussen nieuwe UCI-regelgeving en ProTour ploegen. Immers, alsdan zouden de sport, het evenement, de renners en de toeschouwers sportief in het geding kunnen komen."

De ProTour ploegen (waaronder de Nederlandse Rabobankploeg) verzetten zich inmiddels fel tegen deze UCI-maatregel en voeren daar deze week nog gesprekken over met de UCI.

Naar het oordeel van de KNWU dient deze veranderende internationale regelgeving als discussiepunt eerst in internationaal verband met de direct belanghebbenden tot voldoende consensus gebracht te worden alvorens nationale bonden tot uitvoering gedwongen kunnen worden. De KNWU wil daarmee een ongestoord sportief belang van het NK het zwaarst laten wegen.

Op basis van de UCI-regels maakte de KNWU vorige week bekend dat bij het Nederlands Kampioenschap op de weg op zaterdag 26 en zondag 27 juni door de renners geen gebruik mag worden gemaakt van de 'oortjes' om te communiceren met hun ploegleider. De internationale wielerunie UCI wil het gebruik van dit communicatiemiddel in fases verbieden. Nationale kampioenschappen zijn dit jaar voor het eerst toegevoegd aan de lijst van koersen waar de 'oortjes' niet zijn toegestaan. Uitvoering van deze internationale regelgeving is de reden van het KNWU-besluit om de 'oortjes' niet toe te staan.

Noot voor de redactie: (

Ingezonden persbericht