Arbeidsongevallen van de uitzendkrachten 2009

21/06/2010 14:30

prévention et intérim / preventie en interim

Het aantal en de ernst van de arbeidsongevallen van de uitzendkrachten kende in 2009 een zeer belangrijke daling. De economische crisis bracht een sfeer waarin terecht werd gevreesd dat een lager budget voor onthaal en opleiding beschikbaar zou zijn.

Die vrees was gegrond, maar uitzendsector heeft, mede met de steun van de overheid, de inspanningen voor opleiding en onthaal van uitzendkrachten in 2009 versterkt. De vrijgekomen tijd werd aangewend om de interne procedures op punt te stellen en de uitzendkrachten betere opleidingskansen te geven, zodat ze beter gewapend zijn tegen de risico's op het werk.

Enkele cijfers

Tegenover 2008 daalde de tewerkstelling met 22%. De daling bij de arbeiders was sterker

(-27%) dan bij de bedienden (-15%).

Toelichting

De frequentie (maat voor het aantal ongevallen) is voor bedienden en arbeiders samen, gedaald met16 %.

De ernstgraad (maat voor de dagen arbeidsongeschiktheid) is voor bedienden en arbeiders samen gedaald met 14 %.

In vergelijking met 2000 is de frequentie van de arbeidsongevallen van uitzendkrachten gedaald met 48% en de ernstgraad met 44%.

Besluit

Er is reden tot tevredenheid over de behaalde resultaten. Op het vlak van arbeidsongevallen is 2009 het gunstigste jaar. Sinds 2000 zijn de frequentie en de ernstgraad van de arbeidsongevallen bij uitzendkrachten nooit zo laag geweest.

De eerste tekens van heropleving zijn al in 2010 zichtbaar en opnieuw zullen zich uitzendkrachten met weinig ervaring aanbieden. Preventie en Interim staat klaar met nieuwe sensibilisatieacties en hulpmiddelen om de opleiding en informatie nog te verbeteren.

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel