Grasmaaisel: van afval naar groene kracht

21/06/2010 15:42

ENECO ENERGIE

Aalter, 21 juni 2010 - Vandaag werd in Aalter het startschot gegeven van een nieuw Europees project over groene energie. In dit project Graskracht draait alles rond gras en de verwerking van grasmaaisel tot groene energie. Vlaanderen kent prachtige natuurgebieden, vaak met mooie stukken grasland waarin bijzondere en zeldzame planten groeien. Bij de beheerwerken van die graslanden blijft het maaisel over als 'afvalproduct' waarvoor een oplossing moet worden gezocht. Sinds kort bekijken we grasmaaisel echter door een nieuwe bril, namelijk als potentiële bron van groene energie. Wanneer grasmaaisel vergist, wekken de vrijgekomen gassen elektriciteit en warmte op. In het kader hiervan steunt het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) dit tweejarig project met als doel de co-vergisting van grasmaaisel uit natuurgebieden en bermen te stimuleren. Vandaag stelden de negen partners het project voor in Aalter bij een gloednieuwe vergistingsinstallatie.

Het project Graskracht wil twee krachtlijnen in het Vlaamse landschap samenbrengen: de groeikracht van gras en het streven naar groene energie.

Enerzijds zijn we rijk aan gras - in Vlaanderen is er meer dan 200.000 ha grasland -en groeit het stevig door: 5 à 10 ton droge biomassa per hectare per jaar is normaal. Bij grasland denken we vaak spontaan aan weilanden zoals we ze kennen uit de landbouw. Maar ook wegbermen kunnen rijkelijk begroeid zijn met grassen en tienduizenden hectaren grasland liggen in natuurgebieden. Regelmatig maaien is hier aan de orde. Langsheen wegbermen zal men dat doen met het oog op de verkeersveiligheid. In de natuurgebieden is regelmatig maaien van groot belang voor het behoud van de natuurwaarden. Echte graslandplanten groeien namelijk enkel in gemaaide graslanden of begraasde weiden en er zijn honderden plantensoorten aan grasland gebonden. Na het maaien blijft het maaisel over als 'afvalproduct' dat moet worden afgevoerd, vaak niet zo evident als het gaat om grote hoeveelheden.

Anderzijds is er nood aan meer groene energie. Zonnepanelen op de daken en windmolens aan onze kustlijn vallen als alternatieve energiegenerator op. Minder in het oog springend en daardoor minder bekend bij het grote publiek is de essentiële rol van biomassa in dit energieverhaal. Op vele plaatsen is het grootste deel van de groene energie nu al afkomstig van biomassa zoals bijvoorbeeld hout. Grasmaaisel is een andere vorm van biomassa en zo komen we opnieuw bij het project Graskracht, dat de productie van biogas uit co-vergist grasmaaisel wil optimaliseren. De komende jaren krijgen we er in Vlaanderen tientallen vergistingsinstallaties bij, dit creëert grote kansen voor de vele tienduizenden tonnen grasmaaisel die nu als een afvalproduct beschouwd worden.

In één zin: je neemt gras en een hoeveelheid mest, die je samen laat gisten en je vangt het biogas op om er warmte en/of elektriciteit uit te halen. Onmiddellijk komen er echter massa's vragen op rond de vergistingstechniek, de -installatie, de hoeveelheden, -. Het project Graskracht stelt ons in staat te experimenteren en oplossingen uit te werken, die dan in de nabije toekomst op grotere schaal zullen toegepast worden: uitdagend en veelbelovend!

"Tegen 2020 dient in België 13% van onze totale energie duurzaam te zijn, nu zitten we aan ongeveer 6%", aldus Tom Embo, directeur van het OC-ANB. "Energie uit vergist gras kan helpen om die Europese doelstellingen te bereiken. Bovendien helpen we de natuur door het grasmaaisel na beheerwerken af te voeren."

Negen partners en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) zetten hun schouders onder dit tweejarig project. Ruben Gybels, deskundige biomassa

van het OC-ANB en coördinator van het project Graskracht, stelt de partners voor:

* OC-ANB: het Ondersteunend Centrum van het Agentschap voor Natuur en Bos. Het OC-ANB staat in voor de valorisatie van de natuurgebieden van het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB). Het ANB is de beheerder van de meeste publieke Vlaamse natuurgebieden en bijgevolg groot leverancier van grasmaaisel. Het OC-ANB dat zich onder andere richt op de vermarkting van de vrijkomende biomassa, coördineert het project.

* Eneco: leverancier van elektriciteit, gas en duurzame energie voor ondernemingen. Eneco plaatst vergistingsinstallaties voor biogas en verwezenlijkt ook wind- en zonneprojecten.

* PHL: Provinciale Hogeschool Limburg: onderwijs en onderzoek.

* Universiteit Hasselt : onderwijs en onderzoek.

* PIVAL: Proefcentrum voor Innovatie, Verbreding en Advies voor Landbouw en Veehouderij. Het PIVAL doet aan onderzoek en voorlichting voor de landbouwsector.

* Natuurpunt beheer: dit is veruit de grootste private natuurbeheerorganisatie in Vlaanderen, ze produceren grasmaaisel op duizenden hectaren.

* OVAM: Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij. Streeft naar minder afval en een propere bodem in Vlaanderen.

* Departement LNE AMIS: Departement Leefmilieu, Natuur en Energie, Afdeling Milieu-integratie en subsidiëringen: gerichte communicatie-acties.

* AWV: Agentschap Wegen en Verkeer: beheerder van de bermen van de Vlaamse autosnel- en gewestwegen.

Het project Graskracht wordt mede gerealiseerd dankzij de financiële steun van het Europees fonds voor Regionale ontwikkeling. EFRO biedt voor 396.868 euro steun.

Naast het onderzoek komen er cursussen en tien studiedagen, twee per Vlaamse provincie.

Kathleen Bervoets (Natuurpunt) en Greet Ghekiere (PIVAL) leggen de eerste resultaten voor van een grasvergistingsproject in samenwerking met de Koning Boudewijn Stichting.



Meer info of interviews

Contact

Veronique De Smedt

Coördinator communicatie OC-ANB

veronique.desmedt@lne.vlaanderen.be

Tel. 0499 53 98 04

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel