Politie Limburg-Noord

Politie bekeurt snelheidsduivel in Steyl


Datum: 21-06-2010
Tijd bericht: 16:09
Plaats: Steyl

Naar aanleiding van meldingen van burgers heeft de politie maandagmorgen een met extreme snelheden rijdende motorrijder staande gehouden. De 21-jarige jongeman reed elke morgen met zeer hoge snelheid over de Rijksweg door de bebouwde kom van Reuver en Belfeld.

Politiemensen wisten de motorrijder te traceren en constateerden dat hij verschillende verkeersovertredingen maakte. Een onopvallende motoragent en het videosurveillanceteam van het Verkeershandhavingsteam volgden maandagmorgen de jongeman op zijn route tot zijn bestemming op het industrieterrein Groot Boller in Blerick en hielden hem staande. Tijdens zijn rit reed de motorrijder met hoge snelheden en haalde overal op de Rijksweg in over de doorgetrokken streep. Toen de agenten de jongeman confronteerden met zijn rijstijl, gaf hij toe dat dit zijn gebruikelijke rijstijl was. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt voor verschillende overtredingen en hij wordt aangemeld voor de Educatieve Maatregel Gedrag en Verkeer van het Centraal Bureau Rijvaardigheid (CBR).

Eigen kosten
De Educatieve Maatregel Gedrag en verkeer (EMG) is een driedaagse cursus die wordt opgelegd aan bestuurders die de verkeersregels herhaaldelijk in ernstige mate overtreden. Wanneer bestuurders zich schuldig maken aan bewust risicovol verkeersgedrag (bijvoorbeeld snijden, veel te hard rijden of bumper kleven), volgt de verplichting om op eigen kosten (¤792,00) een meerdaagse cursus te volgen. Van cursisten die niet of onvoldoende hebben deelgenomen aan de EMG wordt het rijbewijs ongeldig verklaard.

Met de maatregel heeft de overheid een extra instrument in handen om verkeersgevaarlijk rijgedrag aan te pakken. De cursus heeft een preventieve werking. Automobilisten die naar een cursus moeten, leren de risico's van verkeersgevaarlijk gedrag in te zien waardoor het rijgedrag verkeersveiliger wordt. De komende jaren moet blijken of dit zich vertaalt in een daling van het aantal doden en gewonden in het verkeer.