Ingezonden persbericht


Persbericht ROVER
21 juni 2010

ROVER: Noordelijke chipkaart in heel Nederland invoeren

De nieuwe ov-chipkaart die mogelijk in de noordelijke provincies wordt ingevoerd, moet in heel Nederland komen. Dat vindt reizigersvereniging ROVER. Groningen, Drenthe en Friesland willen een eigen chipkaart invoeren die het reizen binnen de noordelijke provincies eenvoudiger moet maken en waarbij alle tarieven gelijk worden getrokken. ROVER vindt dit een goed idee en vindt dat deze nieuwe kaart de huidige ov-chipkaart dient te vervangen.

Provincies Groningen, Drenthe en Friesland willen de ov-chipkaart invoeren. Zoals op veel andere plaatsen ook het geval is dreigt het openbaar vervoer hierdoor fors duurder te worden, Groningse gedupeerde Marc Jager (vervoer) pleit daarom voor een eigen noordelijke chipkaart. Deze chipkaart moet zorgen dat al reizigers in het noorden voor alle vormen van openbaar vervoer hetzelfde tarief betalen, daarmee zal het reizen bovendien transparanter en eenvoudiger worden.

ROVER juicht het idee toe en wil dat een dergelijke kaart landelijk wordt ingevoerd. "Wat voor drie provincies kan, moet voor heel Nederland kunnen", aldus ROVER. Volgens de huidige situatie hanteert iedere vervoerder zijn eigen tarieven voor reizen met de ov-chipkaart, bovendien kan de reiziger niet met verschillende vervoerders reizen zonder tussendoor in- en uit te checken. Het huidige systeem maakt reizen daardoor flink duurder, ondoorzichtiger en moeilijker.

Het feit dat het meerdere provincies nu een eigen chipkaart willen om daar het reizen wel overzichtelijk en betaalbaar te maken is voor ROVER het bewijs van het falen van de landelijke ov-chipkaart. "Wat de noordelijke provincies nu willen was het oorspronkelijke idee van de ov-chipkaart", aldus ROVER, "maar door gebrek aan centraal toezicht kijkt geen enkele vervoerder buiten zijn eigen boekje waardoor de ov-chipkaart één grote chaos is geworden die enkel zorgt voor duurder reizen".