Ingezonden persbericht


Persbericht

Datum 21 juni 2010
Kenmerk 104

Geïntegreerde Voorziening Centrum geopend

Wethouders Van der Burg (Zorg en Welzijn) en Van Es (Werk en Inkomen) hebben vandaag de geïntegreerde voorziening Centrum officieel geopend. Amsterdammers met ernstige psychiatrische en/of verslavingsproblemen die niet zelfredzaam zijn krijgen hier de nodige zorg en hulp. Dit leidt tot meer stabiliteit in hun leefsituatie en tot minder overlast in de stad. In totaal komen er vijf geïntegreerde voorzieningen verspreid over de stad, Centrum is na Zuidoost de tweede locatie die wordt geopend.

Wethouder Van der Burg (Zorg en Welzijn): 'Deze groep Amsterdammers heeft complexe problemen die het beste tegelijkertijd en in samenhang aangepakt kunnen worden. In Amsterdam Zuidoost heeft dat al tot goed resultaten geleid. Zo'n 66% minder overlast op straat en een rustiger en stabieler leven voor de mensen zelf. We gaan door met het realiseren van deze voorzieningen in Amsterdam.'
De geïntegreerde voorziening Centrum heeft circa 220 contacten per dag, er zijn ongeveer 130 cliënten. Sommigen komen meerdere keren per dag voor medische zorg, voor hun uitkering, over dagbesteding of budgetbeheer. Het zijn mensen die al in de buurt verblijven voor hun behandeling of dagbesteding, het merendeel woont in een vorm van begeleid wonen in de buurt. Men kan daar op één locatie in één bezoek terecht voor meerdere problemen. De betrokken hulpverleners houden gezamenlijk de situatie van cliënten waardoor de cliënt beter in beeld is en blijft. Ook is er het 'dokter Valckenier' spreekuur waar (medische) zorg wordt geboden aan mensen die nergens anders terecht kunnen, bijvoorbeeld niet-rechthebbenden en illegalen. Deze functie zat van oudsher al in de Valckenierstraat en is nu ingevoegd bij de geïntegreerde voorziening.
Een begeleidingscommissie die bestaat uit omwonenden, politie, stadsdeel en gemeentelijke diensten is betrokken geweest bij de realisatie van de voorziening. Op alle locaties waar een GV komt wordt een dergelijke begeleidingscommissie ingesteld.

Landelijk actieplan
Het realiseren van geïntegreerde voorzieningen sluit aan bij het actieplan dat de gemeenten Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag met het rijk hebben opgesteld om alle dak- en thuislozen onderdak aan te bieden en een passend hulpaanbod te doen. Er wordt daarom flink geïnvesteerd in extra woonvoorzieningen. Ook is in Amsterdam een instroomhuis gekomen waar daklozen hulp krijgen en begeleiding naar opvang. Pas wanneer zij een plek in de opvang hebben en een persoonlijk hulpplan is opgesteld, wordt eventuele hulpverlening voortgezet vanuit een van de geïntegreerde voorzieningen.




Ingezonden persbericht