Stadsdeel Amsterdam Centrum



---

UNESCO oordeelt eind juni

21 juni 2010
Vanuit verschillende kanten komen positieve geluiden over de nominatie van de grachtengordel voor de UNESCO Werelderfgoedlijst. De berichten lijken hoopgevend nu de officiële uitslag nadert. Tussen 26 juli en 3 augustus wordt bekend of de Amsterdamse grachtengordel de Werelderfgoedstatus krijgt.

De benoeming tot Werelderfgoed wordt gedaan door het UNESCO Werelderfgoed Comité. Dit comité bestaat uit een vertegenwoordiging van 21 lidstaten die mogen stemmen over de voordrachten. In totaal worden er 42 voordrachten van over de hele wereld besproken in het comité.

Om de kwaliteit van de voordrachten te onderzoeken, heeft het comité verschillende adviesorganisaties gevraagd om onderzoek te doen naar de Werelderfgoed-criteria. De voordracht van de Amsterdamse grachtengordel is onderzocht door ICOMOS. Deze adviesorganisatie rapporteert rechtstreeks aan het UNESCO Werelderfgoed Comité.

Gezien het grote aantal voordrachten waarover jaarlijks wordt gestemd door het Werelderfgoed Comité is het van belang om de officiële uitslag af te wachten en niet vroegtijdig te speculeren over uitkomsten. Een plaats op de Werelderfgoedlijst is schaars en internationaal zeer gewild.

Meer informatie De grachtengordel en de UNESCO Werelderfgoedlijst
---