D66

maandag 21 juni 2010

IJsland voorbeeld voor EU

"Europa moet de vrijheid van meningsuiting en persvrijheid beschermen naar het voorbeeld van IJsland", dat zei Marietje Schaake tijdens een seminar in het EP over censuur en zelfcensuur in de EU.

voorbeeld

IJsland loopt voorop met wetgeving voor bescherming van klokkenluiders en geheime bronnen van journalisten. Volgens Schaake is de werkwijze van IJsland een goed voorbeeld van hoe de vrijheid van meningsuiting verbeterd kan worden:

"We moeten deze kant op als Europa echt een eenheid van waarden wil zijn. Het is onaanvaardbaar dat er in Europa censuur en zelfcensuur is voor steeds meer journalisten, cartoonisten maar ook wetenschappers. Soms kunnen ze zelfs niet meer vrij over straat na bepaalde uitspraken of uitingen. ".

geloofwaardigheid

Tijdens het druk bezochte seminar dat door Schaake en een Duitse collega van de Liberale fractie werd georganiseerd, is gesproken over de uitdagingen voor vrijheid van meningsuiting.

"Mijn doel is dat we door de voorbeelden die vandaag aan de orde kwamen verder kunnen werken aan een vrij Europa, ook online. Het gaat ook om onze geloofwaardigheid in de rest van de wereld, want hoe kunnen we China of Iran aanspreken op een gebrek aan vrijheid van meningsuiting als we ons binnen de EU niet aan die spelregels houden! ".

Wikileaks

Veel gasten en journalisten kwamen af op een van de sprekers op het seminar, Julian Assange, de oprichter van Wiki-Leaks. Dit is een klokkenluiders website, waar mensen uit de hele wereld op anonieme basis vertrouwelijke documenten kunnen publiceren.

De andere sprekers van het panel waren:

De Nederlandse schrijfster Naema Tahir

De Deense journalist Flemming Rose

De Zweedse kunstenaar Lars Vilks

Het IJslandse parlementslid Birgitta Jonsdottir

De Britse wetenschapper Alastair Mullis