Vmbo nieuwe stijl: open, veilig en fris

21/06/2010 22:09

HM ARCHITECTEN

Ingrijpende renovatie Zuiderlicht College gestart

Amsterdam, 21 juni 2010. Het nieuwe schooljaar ziet er voor leerlingen en docenten van het Zuiderlicht College in Amsterdam heel anders uit. Het Zuiderlicht College is een vmbo-school die leerlingen opleidt met de focus op dans- en theater. Een toptalentklas levert jaarlijks talenten aan de Dansacademie Lucia Marthas, waarmee een danscarriére verzekerd lijkt. Het schoolgebouw uit de jaren twintig van de vorige eeuw wordt nu aangepast aan onderwijs nieuwe stijl, waarin de leerling centraal staat. Een ingrijpende renovatie zorgt er voor dat het nieuwe leren geïntegreerd wordt in het gebouw. Veiligheid, toegankelijkheid en overzichtelijkheid van de leergebieden gecombineerd met ruimte, licht en frisse lucht. Het Amsterdamse architectenbureau HM Architecten tekent voor ontwerp en uitvoering van de renovatie.

Het schoolgebouw van het Zuiderlicht College aan de Karel du Jardinstraat in Amsterdam is een kind van de 'Amsterdamse School', een bouwstijl die in de jaren twintig van de vorige eeuw furore maakte. Een naar binnen gericht gebouw met een gesloten fa(cc)ade, nergens een doorkijk naar het schoolplein of de buitenomgeving en donkere gangen. Hoge lokalen die te warm zijn in de zomer en te koud in de winter en een slecht werkend luchtverversingssysteem. Kortom, een renovatie is hard nodig om van de school een gezonde en inspirerende leeromgeving te maken.

Adjunct-directeur Bram Burger van het Zuiderlicht College: "In onze visie komt een leeromgeving waar leerlingen en docenten elkaar bij naam kennen en die uitnodigt tot interactie, ten goede aan de opleiding van de leerlingen. Uitgangspunt is dat leerlingen het best leren in een omgeving die op de lesstof is ingericht. Met de renovatie is het gebouw ingedeeld in leergebieden die ingericht zijn op het onderwerp. Per leergebied hebben wij twee vakdocenten en een assistent - de leeromgeving is zo veel dynamischer en de technologie sluit aan op onderwijs in de 21e eeuw. Een open, frisse en veilige leeromgeving is daarbij een voorwaarde."

Het ontwerp is in nauwe samenwerking met de docenten, de schoolleiding en het bestuur gemaakt op basis van een uitgebreid programma van eisen. Architect Maarten van Noort van HM Architecten: "We wilden af van de naar binnen gerichte sfeer en hebben op strategische plekken doorbraken gemaakt, die de oriëntatie tevens ten goede komen. De hoofdentree is nu in het hart van de school gesitueerd, vanaf de straat goed zichtbaar en geeft direct zicht op de aula, het centrale deel van de school. Vanuit de aula is er zicht op de binnentuin, ontworpen door landschapsarchitect Dick Huigens.

De leergebieden, die links en rechts van de entree liggen, zijn opgebouwd uit kleine en grotere lokalen. De gesloten gang verstoorde de zichtlijnen tussen die lokalen onderling. Door gebruik te maken van vitrines tussen de lokalen en de gang krijgen de leergebieden een opener karakter en elk leergebied krijgt de mogelijkheid haar eigen sfeer te bepalen. Kortom: een open en helder gebouw waar ook de jongste leerlingen zich makkelijk kunnen oriënteren."

Het probleem van te warme lokalen in de zomer en te koude lokalen in de winter wordt aangepakt. Dankzij een nieuw luchtverversingssysteem, de installaties zijn goed in te passen in de hoge ruimten, kunnen de ruimten optimaal worden geventileerd. Op de zuidgevel komt een zonwering.

Over het Zuiderlicht College

Het Zuiderlicht College is een kleine school voor vmbo, sector Zorg en Welzijn met circa 300 leerlingen en ongeveer 40 medewerkers. Groot genoeg om de voor het vmbo vereiste mogelijkheden te bieden, maar tegelijkertijd zo klein, dat iedereen elkaar kent en de weg in de school gemakkelijk weet te vinden. Kunst en cultuur speelt een centrale rol op het Zuiderlicht College, dit komt ook tot uitdrukking in de samenwerking met de Dansacademie Lucia Marthas.

Het Zuiderlicht College biedt kwalitatief goed onderwijs en stelt hoge eisen aan leerlingen en medewerkers. De school stelt de leerling centraal en ziet zich als oefenplaats voor de maatschappij. Een goede en uitdagende studiesfeer is daarvoor een absolute voorwaarde, evenals rust in de school, zelfwerkzaamheid én elkaar helpen en stimuleren bij de studie.

Kijk ook op www.zuiderlichtcollege.org

Over HM Architecten

HM Architecten, gevestigd in Amsterdam, heeft in ruim 30 jaar een grote staat van dienst opgebouwd. HM Architecten vertaalt de visie en wensen van haar opdrachtgevers in gebouwen die recht doen aan de omgeving. HM Architecten is een breed georiënteerd bureau, met kennis van renovatie, herbouw, nieuwbouw, interieurontwerp en huisvestingsadvies. HM Architecten kan hierdoor haar opdrachtgever van A tot Z ten dienste staan, maar adviseert ook op deelgebieden. Van huisvestingsadvies tot het uitwerken van bouwkundige plannen en kostenramingen van architectonisch en interieurontwerp tot advies op het gebied van duurzame oplossingen.

HM Architecten is IWA gecertificeerd. Het IWA is de vereniging van breed adviserende, Integraal Werkende Architectenbureaus.

Kijk ook op www.hm.nl

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.hm.nl


Noot voor de redactie:

Noot,