Ingezonden persbericht


Persbericht - Lelystad, 21 juni 2010

Windturbines groeperen in energieparken

Noodzakelijke opschaling windenergie alleen mogelijk met consistent overheidsbeleid

"In 10 jaar tijd een verdrievoudiging van windenergie op land. De windenergiesector gaat de uitdaging graag aan. Voor realisatie zijn consistent overheidsbeleid, maatschappelijke acceptatie en vlotte procedures een vereiste. Het Ministerie van VROM doet in dit kader alvast een voorzet door een tiental gebieden voor grote windparken - energielandschappen - te benoemen."

Het ministerie lanceerde deze plannen op Winddag 2010 in Lelystad waar de windenergiesector in grote getale bijeen was. NWEA, als overkoepelende organisatie van de sector, ziet zeker kansen voor het VROM-initiatief maar doet ook een dringende oproep aan de nog te vormen nieuwe regering zich hard te maken voor duurzame energie. .... "Anders halen we de doelstelling voor 2020 onder geen beding. Juist windenergie op land en op zee kan daarbij een grote rol spelen, omdat daarmee snel veel duurzame energie mogelijk is tegen een lage prijs. Als je rekening houdt met de verborgen kosten voor elektriciteit uit kolen en gas, is windenergie even duur.", aldus NWEA. Minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) maakte tijdens de Winddag bekend dat het project Noordoostpolder door kan gaan, zij het met zeven turbines minder. Van der Hoeven: "We hebben goed geluisterd naar de opmerkingen en kritiek." Windenergie is volgens haar aan een opmars in Europa bezig.

Nieuwe initiatieven
Behalve de plannen van VROM konden de bezoekers van de door NWEA en ACRRES - Wageningen UR georganiseerde winddag ook kennis nemen van een aantal nieuwe initiatieven op het terrein van duurzame energie. TU-Delft was aanwezig met haar laddermolenvlieger. Zij demonstreerden dat het mogelijk is met een grote kitevlieger grote hoeveelheden stroom op te wekken. ACRRES-Wageningen UR liet een eerste serie projecten onder de noemer EnergieRijk zien. Dit betrof een proefvergister en bio-ethanol installatie die aan elkaar gekoppeld zijn. Op termijn komt hier ook nog een algenvijver bij. De drie installaties gaan elkaars (rest)warmte en CO2 gebruiken. Eneco is strategisch partner in EnergieRijk als onderdeel van haar strategie om de ontwikkeling en toepassing van innovatieve duurzame energieoplossingen te bespoedigen. Naast kapitaal en mankracht, voegt zij kennis toe op o.a. de gebieden rookgassen, warmtekrachtcentrales, vergisting, digestaatverwerking, elektriciteits- en warmteproductie.

Over NWEA
De Nederlandse Wind Energie Associatie behartigt de belangen van windenergie. In NWEA werken de organisaties en bedrijven samen, die in Nederland actief zijn op het gebied van windenergie op land en op de Noordzee. NWEA wil overheid en bedrijfsleven bewegen meer werk te maken van windenergie. Ook wil NWEA de positieve betrokkenheid van het publiek bij windenergie vergroten. Windenergie is de meest duurzame energiebron.

Over ACRRES
ACRRES, een initiatief van de Wageningen UR onderdelen Praktijkonderzoek Plant & Omgeving en de Animal Sciences Group in Lelystad, is het landelijk toepassingscentrum voor duurzame energie en groene grondstoffen. ACRRES (www.acrres.nl) is gevestigd in Lelystad en wil in samenwerking met bedrijven, instanties, overheden en onderwijs duurzame energie op basis van zon, wind en biomassa ontwikkelen. Eneco is strategisch partner binnen ACRRES. Daarnaast wil het centrum toepassingen realiseren om groene grondstoffen maximaal te benutten en kringlopen te sluiten. De complexe energiewereld moet voor iedereen toegankelijk worden.

Over Eneco
Eneco (www.eneco.nl) voert een geïntegreerde distributiestrategie en richt zich op productie, transport, handel, levering en meting van energie (elektriciteit, gas en warmte) en daaraan gerelateerde producten en diensten. Eneco transformeert zich naar een duurzame energieonderneming en investeert de komende jaren substantieel in duurzame energie. Eneco ontwikkelt duurzame energieprojecten die werken met windkracht, waterkracht, zonlicht, biomassa en warmte. In totaal bedient het energiebedrijf circa twee miljoen zakelijke en huishoudelijke klanten. Eneco heeft circa 7.000 medewerkers (=6.628 FTE). Het hoofdkantoor is gevestigd in Rotterdam.

Over Wageningen UR
Wageningen Universiteit en Researchcentrum werkt binnen het domein van 'gezonde voeding en leefomgeving' overal ter wereld, zowel voor overheden als voor het bedrijfsleven. De kracht van Wageningen UR (www.wur.nl) is de bundeling van gespecialiseerde onderzoeksinstituten, Wageningen Universiteit en Hogeschool Van Hall Larenstein en in de samenwerking vanuit verschillende natuur- en maatschappijwetenschappelijke disciplines. Hierdoor ontstaan wetenschappelijke doorbraken die snel in de praktijk en in het onderwijs kunnen worden vertaald.

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht