Ingezonden persbericht

Festival Classsique trotseert koud weekend

Festival Classique heeft een zeer succesvol weekend beleefd. Ondanks het koude weer was het festival nagenoeg uitverkocht. Het FC Hofvijverconcert, uitgezonden door AVRO op Nederland 2 zaterdag 19 juni, trok maar liefst 550.000 kijkers. Op het gehele festival, dat zich afspeelde in de binnenstad van Den Haag, kwamen opnieuw tienduizenden bezoekers af. Hoogtepunten van het festival waren het FC Hofvijverconcert en het Slotconcert (de opera Porgy and Bess van George Gershwin) door o.a. het Residentie Orkest, maar ook de kleinschaligere concerten als de Nach van Bach, Kerkenpad en de Babyconcerten waren volledig uitverkocht. Festivaldirecteur Stef Collignon over de vierde editie van Festival Classique: 'Met deze editie zijn we erin geslaagd meer mensen dan ooit te bereiken. Niet alleen in de stad Den Haag maar ook via tv, radio en internet hebben we een groot publiek kunnen raken met klassieke muziek. Ik kijk bijzonder uit naar 2011 wanneer we van 17 tot en met 19 juni ons eerste lustrum vieren.'

Festival Classique, geproduceerd door IDTV, begon de week met een nieuw concept: de zogenaamde Huismerkconcerten. Concerten op ongebruikelijke locaties zoals de HEMA, McDonald's en de Coffee Company. Op vrijdagochtend trapte Festival Classique traditiegetrouw af met het NK Luchtdirigeren, dit jaar voor het eerst met een Wereldrecordpoging Luchtdirigeren. 's Avonds was er de Nach van Bach; een ontdekkingstocht naar Bach en zijn Haagse connecties door het Hofkwartier geleid door twee ras-Hagenezen.
Zaterdagochtend had het publiek veel keuze. Het publiek kon op pelgrimstocht gaan van Noord naar Zuid van de Nederlandse Kloosterkerk, via de Waalse kerk naar de Spaanse Teresia van Avila Kerk. In de Koninklijke Schouwburg speelden honderd amateur-fluitisten met het Nederlands Fluitorkest in de Grote Zaal een spetterend optreden. Ruben Nicolai kwam om 23.00 uur 's avonds in de Hofvijver aangezwommen en presenteerde zo het Radio 4 Midzomernachtconcert.

Zondagochtend konden baby's een concert bezoeken tijdens de premiere van het babyconcert. In ruim een half uur werden de kleintjes ondergedompeld in een warm bad van muziek, licht en kleur. De baby's genoten van het concert, maar ook de ouders waren enthousiast: 'Mijn baby werd er heel rustig en gefocust van en ik had zelf ook het idee dat ik in een andere wereld was', aldus één van de ouders. 's Middags werd tijdens De Kernproef onderzocht hoe de inzet van verschillende zintuigen invloed heeft op het ervaren van muziek. Hapjes, drankjes, bewegende beelden, stoelbekleding met kralen, pluche en massagekussens en zelfs een heuse aroma-jockey werden ingezet om te onderzoeken of dit de beleving van de muziek beinvloedt. Als afsluiting van het festival speelde het Residentie Orkest met topzangers een selectie uit George Gershwins opera Porgy and Bess.

FC Hofvijverconcert 2010
---



Ingezonden persbericht