Herman van Rompuy houdt Europalezing 2010

20/04/2010 15:30

Europese Commissie

Herman van Rompuy, voorzitter van de Europese Raad, houdt op 22 juni in de Nieuwe Kerk in Den Haag de Europalezing. De Europalezing staat dit jaar in het teken van de toekomst van Europa. Het thema is "Europa 2030".

De onafhankelijke "Reflection Group on the Future of Europe", onder leiding van Felipe Gonzalez, voormalig minister-president van Spanje, adviseert de EU over de grote toekomstige uitdagingen in de periode tot 2030. De Reflection Group rapporteert in juni 2010 aan de Europese Raad. Enkele dagen later geeft Herman van Rompuy zijn visie in Den Haag.

Frans Timmermans, ex-staatssecretaris van Europese Zaken, verzorgt de inleiding tot de lezing.

Achtergrond

Het doel van de Europalezing is het publieke debat over Europa een impuls te geven. Daartoe nodigt de organisatie elk jaar een vooraanstaande Europeaan uit om de lezing te houden, met een steeds wisselend thema.

Tot en met 2001 werd de Europalezing jaarlijks gehouden in Utrecht. Voorgaande sprekers waren onder meer Javier Solana, Hans Tietmeyer, Jacques Attali en Mary Robinson. Na negen afleveringen kon de lezing geen doorgang meer vinden.

De Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Nederland en weekblad Elsevier hebben vorig jaar het initiatief overgenomen door jaarlijks weer sprekers uit te nodigen van internationale allure. De Europalezing 2009 werd verzorgd door premier Jan-Peter Balkenende met een inleiding door de Poolse Europarlementariër Jacek Sarysz-Wolski.

Voor de Europalezing 2010 werken de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie en Elsevier éénmalig samen met de jaarlijkse Sicco Mansholtlezing van de Vereniging van Europese Journalisten (VEJ).

Meer informatie

Voor informatie over de Europalezing, de bijbehorende essaywedstrijd en aanmeldingen kunt u terecht op www.europalezing.nl





http://www.europalezing.nl