Rijksvoorlichtingsdienst

Koningin opent gerenoveerd Nationaal Glasmuseum Leerdam

Hare Majesteit de Koningin opent dinsdagmiddag 22 juni het vernieuwde Nationaal Glasmuseum in Leerdam. Het Nationaal Glasmuseum geeft een overzicht van Nederlands gebruiks- en sierglas vanaf 1880 tot heden.

Het nieuwe museum is gehuisvest in twee gerenoveerde dijkvilla's uit begin 20ste eeuw. Bewoners waren respectievelijk de oud directeur van de Leerdamse Glasfabriek en de zakelijk directeur. De villa's zijn met elkaar verbonden door vier loopbruggen. In deze loopbruggen wordt de complete collectie van het museum tentoongesteld. In dit 'transparante depot' staan ruim 9000 objecten opgesteld. In de villa's zelf en in de museumtuin worden tijdelijke tentoonstellingen georganiseerd.

Met de opening van het nieuwe Glasmuseum wordt een jarenlang veranderingsproces afgesloten. In 2008 is het museum samengegaan met de Glasblazerij Leerdam. Naast museum is er nu een glaslaboratorium waarin kunstenaars en ontwerpers kunnen experimenteren. De stukken worden in het museum tentoongesteld. Ook beschikt het museum over een digitaal kenniscentrum. De complete museumcollectie is digitaal beschreven.