Rijksvoorlichtingsdienst

Prins van Oranje ontvangt eerste exemplaar scenariostudie NL2040 van het CPB

Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje neemt dinsdagmiddag 22 juni de nieuwe scenariostudie NL2040 van het Centraal Planbureau (CPB) in ontvangst in Den Haag. Dit keer is het onderwerp de toekomst van de Nederlandse economie. Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima der Nederlanden is ook aanwezig bij de presentatie. Aansluitend wonen de Prins en Prinses de jaarlijkse 'CPB Lecture' bij.

Het CPB publiceert iedere vijf tot tien jaar een studie waarin het diverse toekomstscenario's schetst. NL2040 gaat in op de vraag waar Nederland in 2040 geld mee verdient en welk beleid daarbij hoort. Het CPB heeft pijlers van de huidige Nederlandse welvaart - steden en mensen - als startpunt gekozen en gaat vervolgens in op de invloed van mondiale ontwikkelingen op deze pijlers. NL2040 presenteert vier scenario's met mogelijke gevolgen daarvan voor de open economie van Nederland.

In de aansluitende CPB Lecture spreekt econoom E. L. Glaeser, hoogleraar aan Harvard University, over het onderwerp 'The paradox of urban triumph'. Hij licht toe waarom steden belangrijke centra van productiviteit zijn, welk type werknemers daarbij past en welk beleid effectief is.