Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

Heerhugowaard

Informatieavond waterberging Alton II in Heerhugowaard

In het najaar van 2010 start Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier met de aanleg van een waterberging van ongeveer 5 hectare in het Alton-II-gebied, het noordwestelijk gebied van de polder in Heerhugowaard. Op dinsdag 22 juni a.s. organiseert het hoogheemraadschap een inloopavond over de realisatie hiervan. De avond vindt plaats bijGrondbalans aan de Galileistraat 67 in Heerhugowaard. Tijdens de bijeenkomst kunt u tussen 19.00 en 21.00 uur binnenlopen en uw vragen direct stellen aan de aanwezige vertegenwoordigers van de gemeente Heerhugowaard, de uitvoerende aannemercombinatie (Veldman, Spaansen en Grondbalans) en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier.

Waarom waterberging in Heerhugowaard

Het klimaat verandert. In toenemende mate krijgen we te maken met extreme regenbuien. Daar komt bij dat in Noord-Holland steeds meer oppervlak wordt bebouwd. Op de plaatsen waar regenwater rustig door de bodem kon worden opgenomen, stroomt het nu in één keer in de sloot. Het gevolg is dat sloten en gemalen het water niet snel genoeg kunnen verwerken, met wateroverlast en waterschade tot gevolgd. Ook in Heerhugowaard, in het glastuingebied Alton II, is de kans op wateroverlast groot als we niets doen. Het Alton II gebied kent daarnaast de grootste concentratie kassen binnen de gemeente Heerhugowaard. Naast het tekort aan waterberging in het kader van de wateropgave, dient voor deze kassen compenserende waterberging gerealiseerd te worden. In het waterplan Heerhugowaard hebben de gemeente en het hoogheemraadschap daarom afgesproken dat er in de gebieden Alton I en Alton II voldoende waterberging wordt gerealiseerd.

Realisatie waterberging Alton II
In juli 2004 is gestart met het uitwerken van maatregelen voor één van de gebieden, Alton II. In overleg met de Alton-stichting en de betrokken glastuinders zijn wensen en knelpunten van het gebied in kaart gebracht. Vervolgens zijn twee à drie varianten opgesteld voor de toekomstige inrichting van het gebied, waarbij per variant het effect op het watersysteem is aangegeven evenals de haalbaarheid en de kosten. De variant die na inspraakrondes gekozen is, is een klassieke vorm van een natte waterberging (permanent water). De compenserende waterberging voor de glastuinders is hierin eveneens meegenomen.