Deelgemeente IJsselmonde Rotterdam

Beverwaardse Tuinenroute staat als een huis

Wethouder: Voorbeeld voor andere wijken

En weer waren het er meer: 40 Beverwaardse tuinen deden mee aan de Open Tuinenroute. Verdeeld over zaterdag 19 en zondag 20 juni, want alleen zo was het voor liefhebbers te doen om alle tuinen te bezoeken. Ook nieuw dit jaar was dat er twee startplaatsen waren. Op zondag was dat de Tropische Tuin aan de Eckartstraat. De buurtvrijwilligers die daar de tuin bijhouden, werden letterlijk en figuurlijk in het zonnetje gezet.

Deelraadsvoorzitter Luuk Wilson, wethouder Alexandra van Huffelen (duurzaamheid, binnenstad en buitenruimte) en Woonbron-manager André Rouwers kwamen 20 juni naar de Tropische Tuin om dit buurtinitiatief eens goed te onderstrepen.

Dat de buurt zelf aan de slag gaat om deze tuin mooi te houden, vind ik echt super, meldde Alexandra van Huffelen. Deelraadsvoorzitter Luuk Wilson wees erop dat het initiatief van destijds om hier een compleet blok huizen weg te halen, een wijze beslissing is geweest. We hebben er ruimte en groen voor teruggekregen. De buurt leeft hier op en houdt zelf in de gaten dat alles netjes blijft.

Voorbeeld voor andere wijken
Wethouder Van Huffelen voegde daar aan toe: Ik hoop dat meer mensen in andere Rotterdamse wijken dit voorbeeld gaan volgen. En nu ze er toch was, had ze nog een vraag aan de buurtvrijwilligers. Ik begrijp dat jullie elke woensdagavond in de tuin werken. Ik zou graag een keertje meedoen. Kan dat?

De buurtbewoners waren een beetje beduusd van zoveel aandacht. Cadeautjes waren er ook: mooie potplanten voor de vrijwilligers en een bon van Woonbron. Manager Stad André Rouwers van Woonbron: Deze cadeaubon is goed voor een berging voor het tuingereedschap. Een schot in de roos, bleek uit het applaus.

Ondertussen stond de Tropische Tuin er fantastisch bij. Extra planten waren onlangs bijgezet, zoals de Abutilon, Callistemon en niet te vergeten - het Tranend hartje. De tuin werd 20 juni nog veelzijdiger. Luuk Wilson, Alexandra van Huffelen en Andre Rouwers zetten een aantal Canna indicas (ook wel bekend als Indisch bloemriet) in de grond.

Agaath van den Tempel zag het allemaal breed glimlachend aan. Onze tuin staat als een huis. We zijn er hartstikke trots op. Af en toe moeten we nog wel ingrijpen als jongeren wel erg wild te keer gaan, maar het gaat gelukkig steeds beter.

Iedereen die voorbijkomt, kan meegenieten
De wethouder, de deelraadsvoorzitter, de Woonbron-manager en andere belangstellenden wandelden mee op deze tuinenroute van de Tuinacademie Beverwaard. Zo bezocht de groep onder meer de tuin van Joop Swarttouw die ondanks het feit dat hij aan een rolstoel is gekluisterd van zijn tuin een oase van rozen heeft gemaakt. Een flink deel van de omheining is een open hekwerk van metaal. Zo kan iedereen die hier voorbijkomt van de tuin genieten. Ik heb hier zelfs mensen uit Brabant op bezoek gehad. Niet zonder trots wijst zijn dochter op een witte rozenstruik waar takken met rode kersen doorheen groeien.

De dubbele tuin van Joop Swarttouw is een plaatje. Andere, meer eenvoudige tuinen waren er niet minder om. De tuin van Foka van den Bosch bijvoorbeeld is in al zn eenvoud ook een publiekstrekker. Mevrouw Van den Bosch deed dit jaar voor het eerst mee. Mijn buurvrouw haalde me over. Ik vind het hartstikke gezellig al die aandacht. In haar bescheiden tuin zijn het vooral de hostas die opvallen. Er staat zelfs nog een stek van mijn opa bij. Elke avond ga ik met een mandje door de tuin om slakken te verzamelen. Slakken eten hostas en dat is zonde. Ik wil mn tuin mooi houden. Volgend jaar doe ik weer mee.