Gemeente Eindhoven

Crisis leidt tot prioritering Eindhovense bouwprojecten

De economische crisis heeft bijgedragen aan een veranderende vraag- en aanbodsituatie op de vastgoedmarkt. De gemeente Eindhoven brengt daarom in overleg met betrokken marktpartijen een ordening aan in de bouwprojecten in de stad. Dit gebeurt om te zorgen dat binnen de gemeentegrenzen op korte en lange termijn de huizen en bedrijfspanden worden neergezet die het best aansluiten op de vraag van burgers en bedrijven. Ten behoeve van deze ordening is inmiddels gestart met een serie gesprekken tussen gemeente en ontwikkelaars, woningcorporaties en andere betrokken partijen.

Door het projectaanbod in elk marktsegment beter af te stemmen op de actuele vraag kunnen de overblijvende projecten sneller aan realisering toe komen. Niet alleen de wet van vraag en aanbod bepaalt de ordening, ook het maatschappelijk belang en de fase waarin een project zich bevindt zijn belangrijke graadmeters om te bepalen hoe de programma invulling (aantallen) van een project zal zijn en op welke termijn het project doorgang zal vinden.

Onderzoek binnen de projecten portefeuille van de gemeente Eindhoven maakt het belang van de ordening van de bouwprojecten (exclusief vervangende bouw) inzichtelijk:

* Huizen: aanbod en vraag zijn nu nog redelijk in balans maar een te groot aanbod van grondgebonden woningen dreigt. Bij de ordening zal in dit segment o.a. worden gekeken naar locatie, prijssegment, doelgroep en concurrentie tussen projecten.
* Appartementen: de komende jaren worden er volgens de huidige plannen teveel appartementen gebouwd. Bij ordening is afstemming met de marktvraag van belang en wordt o.a. rekening gehouden met locatie, het prijssegment en met ontwikkelingen die in samenhang met voorzieningen (zoals winkelcentra) worden gerealiseerd.
* Kantoren: de hoeveelheid kantoren in de lopende projecten is hoger dan de structureel verwachte afname. Bij de ordening wordt rekening gehouden met concrete marktvraag, om hiermee toename van de bestaande leegstand van kantoorruimte te voorkomen. Voor wat betreft de zogenoemde snelweglocatie Land Forum (onderdeel van Meerhoven) wordt een apart marktonderzoek uitgevoerd.
* Bedrijventerreinen: vraag en aanbod zijn voor wat betreft bedrijventerreinen redelijk in balans. De belangstelling voor het bedrijventerrein Park Forum Oost (binnen de categorie `hoogwaardige bedrijvigheid') is klein. Momenteel wordt onderzocht hoe dit komt en welke maatregelen genomen kunnen worden.

Op basis van bovengenoemd onderzoek zijn de bouwprojecten door de gemeente in drie categorieën verdeeld:

* Afsluiten: Projecten die in 2010 of kort daarna administratief afgesloten kunnen worden. Dit betreft voornamelijk projecten in uitvoering of kortgeleden gerealiseerd, dan wel (een zeer beperkt aantal) projecten die definitief niet doorgaan, los van de ordening.

* Heroverwegen: Projecten waarbij vanuit de ontwikkelaar ofwel de gemeente niet vast staat dat de originele plannen gerealiseerd kunnen of moeten worden.

* Overige: Projecten die niet voor heroverweging in aanmerking komen vanwege: bestuurlijk, maatschappelijk en/of programmatisch belang, omdat bouwvergunning is verleend, de bouw is gestart of reeds contractuele afspraken zijn gemaakt.

Om te komen tot een prioritering van projecten die aansluit bij vraag & aanbod en maatschappelijk belang, is de gemeente in overleg met de marktpartijen die projecten hebben in de categorieën `heroverwegen' of `overige'. Voor de projecten in de categorie `overige' zijn deze gesprekken voornamelijk gericht op het inzichtelijk krijgen van de meest realistische ontwikkelplanning.
De gemeente wil in samenwerking met de marktpartijen komen tot een oplossing, die meer zekerheid biedt voor alle betrokken partijen. Dit voorstel wordt, aan de hand van deze marktinventarisatie, in de tweede helft van 2010 voorgelegd aan het college van B&W en aan de Raad.

In het huidige coalitieakkoord `Werken aan morgen" is opdracht gegeven om de totale projectenportefeuille van de stad te prioriteren. De ordening van projecten wordt verder uitgewerkt en ingepast in de "Prioriteitennota +" die door de Raad vastgesteld dient te worden. Dit is een actualisatie van de bestaande prioriteitennota, waarin naast een ordening van de huidige projecten ook een toetsingskader wordt opgenomen ten behoeve van nieuwe initiatieven voor middellange/ lange termijn.

De gemeente zal tot vaststelling van de "Prioriteitennota +" geen medewerking verlenen aan nieuwe initiatieven. Hiervan kan enkel worden afgeweken indien het college van B&W daartoe beslist. Dit voor zover deze ontwikkelplannen op het gebied van wonen, kantoren en/of bedrijventerreinen bevatten en niet binnen het bestemmingsplan passen.