Gemeente IJsselstein


Tegel markeert ' 3 april 2060: IJsselstein 750 jaar Stad'

Tegel brieven aan de toekomst klein Onder de tegel ligt een koffer met 12,5 kilo `Brieven aan de toekomst'. Leerlingen van vijftien basisscholen hebben de brieven geschreven in het historisch- en educatief kwartaal van IJsselstein 700 jaar stad. Op 3 april 2010 hebben de kinderen de water- en luchtdichte koffer begraven op de Plaats. Pas over 50 jaar, in het jaar 2060 als IJsselstein 750 jaar bestaat, mag de koffer worden opgegraven en de brieven worden gelezen.

Over 50 jaar wordt er waarschijnlijk gevierd dat IJsselstein 750 jaar bestaat. Iedereen is dan 50 jaar ouder ... Wat zullen de jongeren dan over ons willen weten. Wat is leuk om te vertellen? Vertellen we iets over ons leven, over de dingen die we doen? Hoe we onze vrije tijd doorbrengen? Of welke kleding we dragen? Of geven we een vooruitblik, hoe wij denken dat de wereld er in 2060 uitziet. De leerlingen hebben hun werkelijkheid, hun fantasie in de brieven beschreven.

IJsselstein 700 jaar Stad
Het eerste kwartaal van IJsselstein 700 jaar stad stond in het teken van historie en educatie. Onderwijs en de Historische Kring IJsselstein hebben samen gewerkt aan een aantrekkelijk programma dat zich richtte op de IJsselsteinse scholen.
De leerlingen hebben uitgebreid teruggekeken naar het verleden. Een lessenserie bracht een aantal hoogtepunten van de locale geschiedenis in beeld. In samenwerking met Stadsmuseum was er, met behulp van beelden en een verhalenverteller, speciale aandacht voor de 18e eeuw. Oude ras-IJsselsteiners bezochten de scholen en vertelden de kinderen over hun jeugdherinneringen. Er is een fotowedstrijd georganiseerd. En met een kunstproject hebben de kinderen aan alle IJsselsteiners laten zien wat hun beeld is hij het 700-jarig bestaan van hun stad. Dit alles dus naast de `Brieven aan de toekomst'.