Wageningen Universiteit en Researchcentrum

Nieuwe website over Eco Engineering: knooppunt van groene en grijze kennis

22 jun 2010

Onderdeel: Praktijkonderzoek Plant en Omgeving

De nieuwe site www.ecoengineering.nl biedt veel informatie over de inzet van groen en ecologische principes voor verbetering van het milieu en als integraal onderdeel van gebouwen. De nadruk ligt daarbij voorlopig op groene daken, groene gevels (verticaal groen) en groene waterzuiveringsinstallaties.

Groenweb Eco Engineering wil voorzien in goede en betrouwbare informatie. Het idee voor de site is ontstaan in overleg met hogeschool Van Hall Larenstein, brancheorganisatie VHG voor ondernemers in het groen en diverse AOC's. Er wordt samengewerkt door TU Delft, Wageningen UR (Wageningen University, PPO, Alterra), de Groene Kennis Coöperatie (GKC), bedrijfsleven (VHG) en het agrarische onderwijs. Â
De site vormt een nieuw medium voor informatievoorziening en uitwisseling van ervaringen binnen dit snel groeiende vakgebied. Een redactie van deskundigen draagt zorg voor het beheer van de website met vertegenwoordiging vanuit het onderzoek, onderwijs en bedrijfsleven. Groenproductie, aanleg en onderhoud en de bouw komen hierin samen.

Alle actuele kennis op het gebied van groene daken en gevels en kleinschalige waterzuivering wordt gebundeld gepresenteerd op één overzichtelijke site. Voor een deel is dat eigen informatie, voor een deel zijn dat verwijzingen naar andere informatiebronnen. Naast de kern van de website, de kennisbank, zullen kennisgroepen en een kennisloket meewerken om kennis te delen, bijvoorbeeld door workshops. Interactiviteit speelt daarin een grote rol. De bezoeker van de site heeft zelf grote invloed op de ontwikkeling van de site. In andere sectoren, zoals boomverzorging, bloembollenteelt en boomkwekerij zijn hiermee al positieve ervaringen opgedaan.

Groen Kennisnet speelt een belangrijke rol in de bundeling en het beschikbaar stellen van diverse vormen van informatie en levert een zoekfunctie, actuele kennisbronnen, nieuwsberichten en het Kennisloket. Onderwijs, Onderzoek en het Bedrijfsleven maken daar dankbaar gebruik van.
De toegang tot de informatie is vrij, alleen voor het interactieve deel heeft de bezoeker een account nodig om in te loggen, maar ook dit is voor iedereen gratis toegankelijk.

De ontwikkeling van de website Ecoengineering is mogelijk gemaakt door diverse subsidies: VROM, KIGO en WURKS.

De nieuwe site is een onderdeel van www.groenweb.nl waar kennis wordt onsloten voor de boomkwekerij, bloembollenteelt en boomverzorging. De sites zijn een trefpunt voor onderzoek, onderwijs en bedrijfsleven.
---

www.ecoengineering.nl
Contact
Jan van Merriënboer,