SGP


SGP wil actie Verhagen tegen 'flotilla's'

Waar blijft de internationale gemeenschap nu er opnieuw provocerende âflotillaâsâ naar Gaza worden gestuurd? Die vraag heeft SGP-voorman Kees van der Staaij aangemeld voor het vragenuur van dinsdag aanstaande. De SGPâer doelt op de zogenaamde âHezbollah-schepenâ, dat zijn schepen die nu vanuit Libanon en Iran onderweg zijn of gaan naar het door Hamas bestuurde Gaza.

Toen Israël eerder deze maand een konvooi met schepen afkomstig uit Turkije tegenhield, werd het land van alle kanten heftig bekritiseerd. Een van de verwijten was dat Israël het conflict in het Midden-Oosten deed escaleren. Door nu opnieuw âflotillaâsâ richting Gaza te laten varen, onder andere na een oproep daartoe van Hezbollah-leider Hassan Nasrallah, wordt het conflict verder op de spits gedreven.

Als de internationale wereld zich écht zorgen zou maken over de situatie in en rond Israël, zou zij nu moeten ingrijpen. Alleen al het feit dat de Syrische dictator Bashar al-Assad en de Iraanse ayatollahs achter deze flotillaâs zitten, zegt genoeg: dit zijn geen humanitaire acties om de bewoners van Gaza te helpen, maar publicitaire acties om Israël in een kwaad daglicht te stellen.

De SGP wil dat minister Verhagen actie onderneemt bij de EU en de VN.