Rechtbank Arnhem


Gevangenisstraffen en een werkstraf voor vechtpartij in Manhattan

Arnhem, 22 juni 2010 â De rechtbank Arnhem heeft vandaag gevangenisstraffen en een werkstraf opgelegd aan drie personen voor openlijke geweldpleging in uitgaansgelegenheid Manhattan in Arnhem. De mannen hebben het slachtoffer met zân drieën gestompt en geschopt, waardoor bij het slachtoffer onder andere een aantal tanden is afgebroken.

Eén van de personen, een 29-jarige man uit Arnhem (BM8534), ontkende betrokken te zijn geweest bij de vechtpartij. De rechtbank acht deze verklaring ongeloofwaardig en heeft op grond van de camerabeelden en getuigenverklaringen bewezen verklaard dat verdachte het tenlastegelegde heeft gedaan. Deze verdachte was niet aanwezig bij de zitting. Nu verdachte geen enkel inzicht heeft gegeven in zijn redenen dergelijk geweld toe te passen of in zijn persoonlijke omstandigheden ziet de rechtbank geen enkele reden om af te wijken van de richtlijnen voor openlijke geweldpleging tegen personen en wordt verdachte veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht weken.

Een 34-jarige man (BM8517) kreeg bij de openlijke geweldpleging in Manhattan eerst een stomp van het slachtoffer voordat hij zelf geweld toepaste. Daardoor komt de rechtbank tot een lagere gevangenisstraf dan uit de richtlijnen zou voortvloeien. De man wordt veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie maanden, waarvan één maand voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. De rechtbank verwerpt het verweer van verdachte dat hij geen opzet heeft gehad bij het plegen van geweld (in vereniging). Verdachte zou zich niet bewust zijn geweest van de handelingen van zijn medeverdachten. De rechtbank is van oordeel dat sprake is van een nauwe en bewuste samenwerking doordat verdachte door is gegaan met het mishandelen van het slachtoffer terwijl de andere verdachten het slachtoffer ook aan het slaan en/of schoppen waren. Deze man stond naast de openlijke geweldpleging in Manhattan ook terecht voor openlijke geweldpleging op het Airborneplein in Arnhem.

De rechtbank veroordeelt een 29-jarige man uit Westervoort (BM8540) tot een werkstraf van 120 uur. Daarbij heeft de rechtbank rekening gehouden met de persoonlijke omstandigheden, met het feit dat het incident in de Manhattan inmiddels anderhalf jaar geleden heeft plaatsgevonden en met de omstandigheid dat de man zijn leven inmiddels een positieve wending lijkt te hebben gegeven. Omdat hij ervan doordrongen moet zijn dat het de laatste keer is dat hij voor dergelijke feiten wegkomt met een werkstraf, legt de rechtbank naast de werkstraf ook een voorwaardelijke gevangenisstraf op van één maand. Deze man stond naast de openlijke geweldpleging in Manhattan ook terecht voor een bedreiging met de dood van een portier.

LJ Nummers

BM8534
BM8517
BM8540

Zie het origineel
Bron: Rechtbank Arnhem
Datum actualiteit: 22 juni 2010 Naar boven