Nieuwe Air Products waterstoffabriek in raffinaderij Esso / ExxonMobil

22/06/2010 10:13

Esso Nederland BV

Minister Van der Hoeven start bouw nieuwe Air Products waterstoffabriek in raffinaderij Esso / ExxonMobil

Esso / ExxonMobil investeert in energiebesparing in Rotterdam


- Vergaande integratie van ExxonMobil raffinaderij en Air Products waterstoffabriek verbetert energie-efficiëntie


- Waterstof wordt door ExxonMobil gebruikt voor productie van schonere brandstoffen


- Nieuwe fabriek zal naar verwachting in de tweede helft van 2011 operationeel zijn

Rotterdam, 22 juni 2010 - Op 22 juni is door Minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken de officiële bouw gestart van een ultra-moderne waterstoffabriek bij de raffinaderij van Esso/ExxonMobil in Rotterdam. De integratie van de nieuwe Air Products fabriek met de ExxonMobil raffinaderij leidt tot een aanzienlijke verbetering van energie-efficiëntie en reductie van CO2 uitstoot.

De start van de bouw vond plaats in aanwezigheid van onder andere directeur Hans Smits van het Havenbedrijf Rotterdam, Havenwethouder Baljeu van Rotterdam, Burgemeester Salet van Spijkenisse en de directie van DCMR, ExxonMobil en Air Products.

"Vandaag wordt het fundament gelegd onder een hoog-efficiënte fabriek die al in de tweede helft van 2011 operationeel moet zijn," zei Andrew Madden, directeur van de ExxonMobil raffinaderij in Rotterdam. "Dit project leidt straks tot een aanzienlijke energie- en emissiebesparing. Het onderstreept ons streven om te investeren in de energie-efficiëntie van de productie van onze brandstoffen."

In oktober 2009 sloot Esso Nederland BV (onderdeel van Exxon Mobil Corporation) een overeenkomst met Air Products voor de levering van waterstof en stoom en voor de bouw van de nieuwe ultramoderne waterstoffabriek bij de raffinaderij van ExxonMobil in Rotterdam. De nieuwe fabriek zal waterstof leveren aan de raffinaderij en de aromatenfabriek van ExxonMobil evenals aan andere klanten in de regio.

De Air Products fabriek zal gebruik maken van een overschot aan stookgas in de ExxonMobil raffinaderij. Voorheen ging dit gas naar fornuizen en andere stookinstallaties. Vanaf 2011 zal dit stookgasoverschot vooral naar de fabriek van Air Products gaan om waterstof te maken. Deze waterstof gebruikt de raffinaderij om olie te ontzwavelen en schonere brandstoffen te kunnen produceren. De waterstoffabriek gaat ook stoom terugleveren aan de raffinaderij. Raffinaderijen hebben veel behoefte aan stoom. Zo ontstaat een optimale energie-efficiëntie.

Andrew Madden: "De raffinaderij en de chemiefabrieken in Rotterdam spelen een belangrijke rol in de ExxonMobil groep. De bouw van deze nieuwe waterstofinstallatie is een van de vele belangrijke projecten hier. Recente projecten zoals de uitbreiding van de aromatenfabriek, de nieuwe ontzwavelingsfabriek en de investering in geavanceerd procesbeheer onderstrepen het belang van de Rotterdamse productielocatie voor ExxonMobil."

Over ExxonMobil

In de regio Rotterdam heeft de ExxonMobil groep een raffinaderij (capaciteit: 10 miljoen ton per jaar), vier petrochemische fabrieken en een smeermiddelenfabriek. Hier werken ongeveer 1000 werknemers. Tevens is ExxonMobil in Nederland mede-eigenaar van de Rotterdam-Antwerpen pijpleiding en de TEAM Terminal en MOT opslagtankparken. In Kerkrade heeft ExxonMobil een fabriek voor de productie van verpakkingsfolies. Daarnaast is ExxonMobil in Nederland mede-aandeelhouder van NAM en GasTerra. Alle activiteiten maken deel uit van het wereldomspannende energie- en chemieconcern Exxon Mobil Corporation met activiteiten in 200 landen.