ChristenUnie


Europese Unie moet gebruik Bodyscanner door Schiphol definitief toelaten

Europese Unie moet gebruik Bodyscanner door Schiphol definitief toelaten

08-12-2009 van Dalen maandag 21 juni 2010 19:34 Europarlementarier Peter van Dalen (ChristenUnie) heeft vandaag in het Europees Parlement de Europese Unie opgeroepen Europese luchthavens toe te staan gebruik te maken van de laatste generatie Bodyscanners, zoals die op Schiphol worden gebruikt. Van Dalen: ,,Grondig onderzoek van de Europese Commissie laat zien dat de nieuwste generatie bodyscanners geen inbreuk op de privacy maakt en evenmin een gevaar voor de volksgezondheid betekent."

Momenteel hebben Schiphol, en verscheidene andere Europese luchthavens, al dergelijke bodyscanners in gebruik maar dit is nog onderdeel van een Europese proef. Volgens Van Dalen is het nu tijd die definitief toe te laten op de Europese luchthavens. ,,In 2008 heeft het Europees Parlement aangegeven zorgen te hebben over de bodyscanners op gronden van privacy en volksgezondheid," aldus van Dalen: ,,Deze twijfels zijn nu weg genomen door het onderzoek van de Europese Commissie. Laten we daarom niet langer aarzelen de Europese luchthavens toe te staan de nieuwste generatie bodyscanners, gebaseerd op radiogolven, toe te passen."

Wel vindt Van Dalen het van belang te benadrukken dat ook de bodyscan, net als alle andere veiligheidsmaatregelen in de luchtvaart, geen 100% veiligheid kan garanderen. Van Dalen: ,,We moeten niet gaan doen alsof met de invoering van de bodyscan alle dreiging in de luchtvaart wordt bezworen. Er blijven ook andere veiligheidsmaatregelen nodig, zoals profiling. Maar deze veiligheidsmaatregel, de bodyscan, draagt wel aanzienlijk bij aan het vergroten van de veiligheid van de Europese luchtvaart."

Eurofractie