Gemeente Barneveld


Beperkte schade aan Moorsterbeek na mestlozing

De schade aan de Moorsterbeek (gemeente Barneveld) als gevolg van een mestlozing is beperkt. Door nalatigheid van een boer kwam vorige week woensdag een grote hoeveelheid mest in de beek terecht. Over een traject van twee kilometer liep het dierlijk leven hierdoor een flinke klap op. Dit zal zich echter kunnen herstellen als de beek weer schoon water voert. Door de meander van de Moorsterbeek af te dammen kon Waterschap Vallei & Eem de schade aldaar voorkomen.

Oorzaak mestlozing: storing bij mestsilo
De oorzaak van de lozing was een storing bij een mestsilo waarbij een grote hoeveelheid mest op het erf stroomde. De betrokken boer heeft een gedeelte hiervan in een nabijgelegen beek gespoten, waarna het in de Moorsterbeek terecht kwam. Deze nalatigheid komt de boer duur te staan: in plaats van de uitgestroomde mest (maximaal 50m3) moest hij naar schatting 1000 m3 water en mest (ongeveer 50 tankauto's vol) laten afvoeren. Bovendien is er proces verbaal opgemaakt op basis waarvan het Openbaar Ministerie een boete kan opleggen.

Goede samenwerking
De betrokken boer heeft erkend fout te hebben gehandeld. Waterschap Vallei & Eem is tevreden over de wijze waarop hij vervolgens de schoonmaak heeft aangepakt. Het waterschap is ook blij met de medewerking van de boeren die land hebben liggen aan de Moorsterbeek. Zij gaven toestemming om de sterk verdunde mest die uit beek kwam, op hun land uit te rijden.

Raadhuisplein 2, Barneveld, tel: 14 0342 (netnummer niet nodig), fax: (0342) 495 376, email: info@barneveld.nl