Ingezonden persbericht


Persbericht Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland

'MER-beoordelingsplicht voegt
niks toe aan milieuvergunning'

,,Het milieu wordt er niet beter van, het levert slechts extra administratieve lasten op en vergunningprocedures gaan onnodig lang duren. Ons advies is 'niet doen' want alle milieu-aspecten worden al geborgd in de milieuvergunning voor een veehouderijbedrijf." Dit zegt voorzitter Hans Huijbers van de LTO-commissie Milieu naar aanleiding van een ontwerpbesluit over milieu-effectrapportages. Ook melkveebedrijven kunnen hier mee te maken krijgen.

Dit blijkt uit het ontwerp van een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB), dat op 16 juni jl. is gepubliceerd in de Staatscourant. Over het ontwerpbesluit is eerder geen contact geweest tussen het ministerie van VROM en LTO Nederland. De beoordelingsplicht geldt tot nu voor varkens- en pluimveebedrijven, maar zou ook gaan gelden voor grotere melkveebedrijven die sterk uitbreiden. Volgens de aantallen dieren, die in het ontwerp staan, wordt de beoordelingsplicht gunstiger voor zeugen en minder gunstig voor vleesvarkens en kippen. Bovendien worden tal van diercategorieën toegevoegd, zoals rundvee.

Voor uitbreidingen van zeer grote varkens en pluimveebedrijven is overigens nu al een milieu-effectrapportage verplicht. Als het ontwerp ongewijzigd door zou gaan, zullen de meeste pluimveehouders bij uitbreiding met zo'n beoordelingsplicht te maken krijgen. Dat geldt ook voor veel varkenshouderijen en een beperkt aantal rundveehouders die hun bedrijf fors uitbreiden.

Een MER-beoordeling houdt in dat een veehouder, die wil uitbreiden, in een onderzoeksrapport moet onderbouwen dat voor zijn bedrijf geen milieu-effectrapportage nodig is en hij derhalve niet MER-plichtig is. In vrijwel alle gevallen is dit inderdaad het geval; in slechts in één tot twee procent van alle bedrijfsuitbreidingen wordt wel een milieu-effectrapportage verlangd. Zo'n rapportage kost tussen 10 en 20.000 euro en verlengt de procedure met minstens een jaar.

Een onderzoek voor een MER-beoordeling kost niet alleen rond 1.500 euro, maar leidt ook tot vertraging: een procedure voor bedrijfsuitbreiding gaat hierdoor een half jaar extra of nog langer duren, terwijl het milieurendement nihil is. Huijbers: ,,Zo'n beoordelingsplicht voegt in de praktijk niks toe aan de normale milieuvergunning. Daarin staan immers al allerlei eisen op het gebied van ammoniak, fijnstof, geluid, stank en dergelijke. Alle aspecten die voor een MER-beoordeling relevant zijn, komen in de normale procedure met bouw- en milieuvergunningen al aan bod. Omdat het nog om een ontwerp-AMvB gaat, zullen we onze opvatting op korte termijn helder bij het ministerie van VROM op tafel leggen."

Datum : 22 jun 2010
Nummer : P2905