Stichting Wakker Dier

Wakker Dier serveert op hoge hakken een diervriendelijke BBQ aan varkens
(22 juni 2010)
Stichting Wakker Dier organiseert vandaag, samen met de dames van `Veggie in Pumps' de diervriendelijkste BBQ van 2010. De zwangere varkens op de biologische boerderij 't Schuttershof worden heerlijk verwend met een vegetarische barbecue, geserveerd door lieftallige dames in hoge hakken. Op het menu staan reuzenspiesen van geroosterde maïskolven, gepofte aardappel, appels en maïscakejes . Het BBQ seizoen is weer begonnen en Wakker Dier wil met deze `diervriendelijkste BBQ van Nederland' mensen laten nadenken over welk vlees zij straks op hun BBQ leggen. Op de website van Wakker Dier staan diervriendelijke BBQ-tips. De campagne wordt ondersteund met een radiospot.

5 miljoen dieren op de BBQ

Het barbecue seizoen is geopend. Tijdens de WK voetbalwedstrijden en op mooie zomeravonden wordt er weer veel gebarbecued. Wakker Dier heeft berekend dat grofweg 5 miljoen dieren jaarlijks op de BBQ eindigen. De meeste van de dieren komen cynisch genoeg pas op de BBQ voor het eerst in de frisse buitenlucht.

Een eerlijke prijs voorkomt weggooien van vlees

De diverse supermarkten stunten 's zomers met spotgoedkope barbecuepakketten, propvol industrievlees. In de vee-industrie zijn dieren halffabricaten van vlees geworden. Ze moeten zo snel mogelijk groeien tegen zo laag mogelijke kosten. Er wordt gekort op ruimte en buitenlucht. Lichaamsdelen als snavels en staarten worden onverdoofd afgeknipt, om de dieren aan te passen aan de te kleine huisvesting. Daarbovenop wordt het vlees ook nog eens goedkoper aangeboden door het gestunt met vlees van de supermarkten. Daardoor zijn consumenten geneigd om meer vlees op de barbecue te leggen, dan ze op kunnen eten. Veel vlees belandt in de prullenbak. Wakker Dier wil dat er een eerlijke prijs wordt betaald voor eerlijk vlees van dieren die een beter leven hebben gehad en raadt daarom biologisch vlees aan.

Biologische varkens

Biologische varkens hebben meer ruimte, zien gegarandeerd buitenlucht en hebben stro in de hokken. Hun staarten en tandpuntjes worden niet afgeknipt. De moedervarkens hebben weidegang, staan niet vast tussen stangen als zij hun jongen zogen. Vlees mag alleen biologisch worden genoemd als het voldoet aan Europees vastgestelde normen. Het is herkenbaar aan het EKO-keurmerk.

Alle varkens naar buiten

Wakker Dier voert een meerjaren publiekscampagne om positieve aandacht te vestigen op de biologische varkenshouderij. Naast de `diervriendelijkste BBQ' die in 2009 voor het eerst werd georganiseerd voor de 90 zeugen van Boerderij het Ezeltje, organiseert Wakker Dier ook de jaarlijkse `Mooiste Modderpoel Verkiezing'. De BBQ van dit jaar vindt plaats op boerderij Schuttershof, www.boerderijschuttershof.nl, gerund door Herbert en Jacqueline Groeneveld. Het bedrijf telt een paar honderd varkens en biggen en is ook kandidaat voor de verkiezing Mooiste Modderpoel van 2010. De winnaar hiervan wordt in augustus bekend gemaakt.