Burgemeester van Leeuwarden ontvangt postzegelvel van 'Ljouwert'

22/06/2010 10:31

TNT Post

DEN HAAG, 22 JUNI 2010 - Vandaag wordt aan burgemeester Ferd Crone van Leeuwarden, het postzegelvel 'Mooi Nederland Leeuwarden' overhandigd. Het postzegelvel maakt onderdeel uit van de serie Mooi Nederland 2010. Leeuwarden is voor dit jaar de laatste in de reeks van steden die een postzegel hebben ontvangen. Het postzegelvel wordt uitgereikt door Katja Veen, manager Consumentenmarkt TNT Post. De feestelijke overhandiging vindt plaats in boekhandel Van der Velde in Leeuwarden.

Leeuwarden

Op het postzegelvel staan een aantal van de interessante bezienswaardigheden die Leeuwarden te bieden heeft, zoals het Stadhuis en de Sint Bonifatiuskerk. Ook is er op het vel plaats voor de inspirerende eigentijdse architectuur van Leeuwarden, zoals de Stadsschouwburg de Harmonie en de 115 meter hoge Achmeatoren. Leeuwarden is ook de plaats waar de dichter Slauerhoff (1898-1936) werd geboren en waar hij opgroeide.

"Loop je door Leeuwarden, dan loop je door de geschiedenis", aldus Ed Annink, één van de ontwerpers van het postzegelvel. "Dat maakt een wandelroute langs de bekendste bezienswaardigheden van Leeuwarden tot een toepasselijk uitgangspunt voor het postzegelvel".

Vandaag verschijnt ook het verzamelvel 'Mooi Nederland 2010' Op dit vel staan de postzegels van de provinciehoofdsteden Haarlem, Middelburg, Maastricht en Arnhem, die al eerder dit jaar zijn uitgegeven.

Over de ontwerper

Ed Annink, art-director bij bureau Ontwerpwerk ontwierp samen met de grafisch ontwerpers Joris Smidt en Sun Jung Hwang de postzegelvellen in de serie Mooi Nederland 2010.

Op de vijf postzegels vormen de gevels van enkele bezienswaardigheden op ingenieuze wijze een onverwachte nieuwe gevelrij. Zij aan zij staan de Oldehove, de Kanselarij, de toren van de Sint Bonifatiuskerk en de Achmeatoren, met op de voorgrond de Harmonie en een gouden schaats - een verwijzing naar de Elfstedentocht. Als een stralende zon kijkt de dichter Slauerhoff over het nieuwe stadsgezicht heen.

"Over de onderwerpen op het postzegelvel is veel te vertellen", zegt Ed Annink. "Daarom hebben we in tekstballonnen interessante weetjes afgebeeld. Elke tekstballon wijst naar de plek in de route waar je de bezienswaardigheid in werkelijkheid kunt vinden. Met het postzegelvel in de hand zou je de stadswandeling werkelijk kunnen maken en veel te weten komen over het historische en huidige Leeuwarden. Tegelijkertijd is de stadsplattegrond een effectief middel om de eenheid van het postzegelvel te onderstrepen."

Over de postzegels

De oplage van Mooi Nederland Leeuwarden is 92.500 velletjes. De postzegels zijn, zolang de voorraad strekt, verkrijgbaar bij de Collect Club in Groningen, online via tntpost.nl/collectclub en bij de reguliere verkooppunten in Leeuwarden.

Van het verzamelvel Mooi Nederland 2010 verschijnen er 540.000 velletjes. Deze postzegels zijn, zolang de voorraad strekt, verkrijgbaar bij de Collect Club in Groningen, online via tntpost.nl/collectclub en bij de reguliere verkooppunten van TNT Post. Voor beide postzegelvellen geldt dat de geldigheid van de postzegels voor de frankering onbepaald is.

Over TNT Post

TNT Post verwerkt dagelijks 15 miljoen poststukken (waarvan 400.000 pakketten) met ruim 7,6 miljoen bestemmingen in Nederland. Het bedrijf verbreedt daarnaast zijn horizon internationaal door middel van acquisities in Europa en Azië. Van groeiend belang zijn diensten die elektronische data omzetten in fysieke post. TNT Post is in de eerste plaats actief op het gebied van post: collectie, sortering, transport en aflevering van brieven en pakketten. Daarnaast is de onderneming gespecialiseerd in data- en documentdiensten, direct mail, e-commerce en internationale post. TNT Post heeft zo'n 58.000 mensen in dienst in Nederland. De omzet van TNT Post in het eerste kwartaal van 2010 bedroeg 1.067 miljoen euro. TNT Post is onderdeel van TNT N.V. TNT is zich bewust van haar maatschappelijke verantwoordelijkheid als onderneming en heeft partnerschappen gevormd met het World Food Programme en het Milieuprogramma van de Verenigde Naties om wereldwijd tegen honger en milieuvervuiling te strijden.

EINDE BERICHT