Gemeente Boekel


Natuurlijk de tuin in!

Na een barre winter en een koud voorjaar breekt eindelijk de tijd aan om van de tuin te genieten. Door te kiezen voor een natuurlijk ingerichte tuin zullen vogels, insecten en vlinders zich helemaal thuis voelen. Dit geeft een levendige tuin.

Een duurzame tuin is een groene oase in de vaak versteende wijken. Zo'n tuin is koeler in de zomer en is belangrijk voor het behoud van de biodiversiteit. Denk bijvoorbeeld aan de huismus die mede door de âversteningâ van tuinen steeds minder vaak voorkomt. Dat natuurlijk tuinieren veel meer tijd kost, is een fabeltje. Door te kiezen voor inheemse planten, die zich hier thuis voelen, kun je juist met minder verzorging, minder bestrijdingsmiddelen en minder kunstmest volstaan.

Biologische bestrijdingsmiddelen
Een tuin met veel verharding en schuttingen lijkt onderhoudsvriendelijk. Toch zal ook zo'n tuin er na paar weken vakantie een stuk groener uitzien dan de bedoeling is. De verleiding is dan groot de gifspuit te pakken. Met een goede preventieve aanpak zijn bestrijdingsmiddelen meestal onnodig.

Wees zeer terughoudend met chemische bestrijdingsmiddelen. Er komen steeds meer biologische bestrijdingsmiddelen op de markt op basis van organische vetzuren. Die breken zichzelf snel af en zijn daardoor veel minder schadelijk.

Meer info
Kijk voor tips over natuurlijk inrichten van je tuin, onkruidbestrijding, ongedierte en duurzaam tuinhout op www.brabantsgroen.nl.

Groen doen gaat het beste als je dichtbij huis begint. Dat is het geheim van Brabants Groen.