FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten: Veolia moet chauffeurs woon-werkvergoeding nabetalen

Veel chauffeurs van vervoersbedrijf Veolia ontvangen met terugwerkende kracht tot 1 maart 2004 een hogere woon-werkvergoeding. FNV Bondgenoten heeft na een jarenlange procedure voor werknemers van Veolia een juridische strijd over woon/werkvergoeding gewonnen.

Veolia interpreteerde de cao verkeerd en berekende structureel te weinig zones voor het woon-werkverkeer, waardoor de chauffeurs woon-werkkosten maar deels uitbetaald kregen.

Ria Lamers, procesjurist FNV Bondgenoten: "Dit is een belangrijke uitspraak, niet alleen voor het lid van FNV Bondgenoten dat bij Veolia werkt voor wie we de zaak hebben aangespannen. Maar voor alle chauffeurs die ten onrechte te weinig reiskosten vergoed kregen. Het gaat om veel geld. Daarnaast is het een signaal aan bedrijven om zich strikt aan een afgesproken cao te houden en er geen eigen, kostenbesparende, draai aan te geven."

Het geschil ontstond door een verschil in interpretatie van het aantal strippenzones dat vergoed zou moeten worden. Een man uit Dieren kreeg daardoor bijvoorbeeld standaard EUR 30,- per maand te weinig, omdat Veolia de zones verkeerd berekende. Afhankelijk van het verkeerd berekende aantal zones kan de terugbetaling van de reiskostenvergoeding zo oplopen tot ruim EUR 2.500,- per persoon. Veolia heeft aangegeven uiterlijk in augustus de woon-werkvergoeding voor alle werknemers die het betreft na te betalen.

De juridische procedure tegen Veolia is in 2004 gestart, na vragen om juridisch advies door leden die werken bij Veolia. Leden van FNV Bondgenoten hebben onder andere recht op gratis juridisch advies op het gebied van werk en inkomen, letselschade en beroepsziekten. Over 2009 heeft FNV Bondgenoten 80 miljoen euro binnengehaald voor de leden met kwesties en zaken. Over 2008 was dit ongeveer 55 miljoen euro.