Belgische Federale Overheid

in Kirgizië

Steven Vanackere en Charles Michel - Grote bezorgdheid bij geweld in Kirgizië

Datum: 22 juni 2010

Vicepremier en Minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere en Minister van
Ontwikkelingssamenwerking Charles Michel drukken hun ernstige bezorgdheid uit over het etnisch
geweld in Kirgizië. Volgens officiële cijfers betreuren we 200 dodelijke slachtoffers en meer dan 2000 gewonden, volgens andere bronnen zou het werkelijke aantal slachtoffers veel hoger kunnen liggen. Beide Ministers leven mee met de slachtoffers van het geweld: "We zijn niet alleen erg begaan met het leed van de directe slachtoffers en hun omgeving maar ook met de wijdere gevolgen van het geweld. Dat heeft immers een humanitaire ramp van enorme omvang veroorzaakt met een massale vluchtelingenstroom naar buurland Oezbekistan en vele ontheemden in Kirgizië zelf".

Humanitaire noodhulp moet op dit moment de prioriteit zijn. Daarom hebben beide Ministers besloten dat België onmiddellijk 600.000 euro vrijmaakt, geld dat via het Hoog Commisssariaat voor de Vluchtelingen van de VN (UNHCR) zal worden besteed. België zal er ook blijven toe bijdragen dat deze menselijke tragedie de internationale gemeenschap niet koud laat. In de verschillende internationale fora waar de noodtoestand in Kirgizië wordt gevolgd (EU, OVSE, VN) waken onze diplomaten er mee over dat het thema boven aan de agenda staat. Ons land steunt daarbij alle nuttige initiatieven voor humanitaire bijstand.

Steven Vanackere en Charles Michel zijn bijzonder bezorgd over de gevolgen van deze humanitaire rampsituatie voor de stabiliteit in de hele regio. Ze roepen alle betrokken acteurs op om, geruggensteund door goed gecoördineerde diplomatieke initiatieven van de internationale gemeenschap en in het bijzonder de VN, vrede en stabiliteit snel te doen weerkeren in Kirgizië.