Rechtbank Alkmaar


Celstraffen voor de moord op Cuevas

Alkmaar, 22 juni 2010 - De rechtbank Alkmaar heeft twee verdachten veroordeeld in verband met de dood van Raoul Cuevas op 9 juli vorig jaar in de Geulstraat te Alkmaar. Wegens voorbereiding van zware mishandeling en moord is de 29-jarige verdachte H.C. veroordeeld tot een celstraf van dertien jaar. De rechtbank verklaart bewezen dat hij de schutter is geweest die Raoul Cuevas heeft doodgeschoten. Verdachte zou tot deze daad zijn gekomen na een al langer durend conflict onder andere over import van cocaïne.

De 28-jarige verdachte S. B. is voor zijn rol bij de moord veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht jaar. De rechtbank heeft ten aanzien van deze verdachte bewezen verklaard dat hij destijds weliswaar niet de trekker van het vuurwapen waarmee Raoul Cuevas is gedood heeft overgehaald, maar dat hij een zodanige rol heeft gespeeld dat kan worden gezegd dat hij de moord op Cuevas samen met H.C. heeft gepleegd. S. B. leverde namelijk het vuurwapen waarmee de moord is gepleegd en de vluchtauto aan H.C. en voorzag hem telefonisch van uiterst belangrijke informatie in de uren voorafgaand aan de moord op Cuevas.

De twee andere verdachten - die niet betrokken waren bij de dood van Raoul Cuevas - J. S. en V. M. werden door de rechtbank veroordeeld voor (onder andere) het treffen van voorbereidingen tot zware mishandeling van Cuevas op 7 juli 2009. Hiervoor legt de rechtbank deze twee verdachten een gevangenisstraf op van respectievelijk zestien en veertien maanden. Het Openbaar Ministerie had aangegeven dat V.M. geen straf kon worden opgelegd omdat hij weliswaar voorbereidingen had getroffen, maar vervolgens op eigen initiatief de mishandeling niet had gepleegd. De rechtbank verklaart inderdaad bewezen dat hij voorbereidingen had getroffen tot het plegen van zware mishandeling. Anders dan de officier van justitie heeft aangevoerd is de rechtbank van oordeel dat aan hem toch een straf opgelegd moet worden omdat het verhaal van verdachte dat hij vrijwillig heeft afgezien van het plegen van de zware mishandeling niet aannemelijk is geworden.

H.C. is door de rechtbank Alkmaar vandaag ook veroordeeld voor een andere zaak die meerdere feiten betreft, te weten vrijheidsberoving, mishandeling, zware mishandeling en overtreding van de Wet wapens en munitie. Hij krijgt daarvoor een gevangenisstraf van één jaar.

Bron: Rechtbank Alkmaar Datum actualiteit: 22 juni 2010 Naar boven