FNV

22-6-2010

FNV goed van start op internationaal vakbondscongres

Now the People, from the crisis to global justice. Onder dat motto vergadert deze week de internationale vakbeweging in de Canadese stad Vancouver. De FNV is goed vertegenwoordigd op het tweede Wereldcongres van de ITUC (International Trade Union Confederation).

{ITUC-Congres_tcm7-27843.jpg} Met vertegenwoordigers in alle invloedrijke commissies hoopt de FNV-top veel te kunnen bereiken. FNV-voorzitter en delegatieleider Agnes Jongerius: "Een nieuwe belasting op financiële transacties, meer vrouwen in de top van de vakbeweging wereldwijd en een meer centrale rol voor de werkenden die geen vast dienstverband hebben. Het zijn een hoop onderwerpen en een hoop commissies, maar we gaan ervoor met z'n allen."

Flexibele schil Ook wordt veel gepraat over de steeds sneller groeiende informele economie, bij ons de `flexibele schil'. Dat vakbonds- en mensenrechten ook in Westerse landen, zoals de VS, nog steeds grof geschonden worden is een derde belangrijk onderwerp.

176 miljoen werkenden De ITUC of IVV (Internationale Vakverbond) is de grootste internationale koepel van vakbonden ter wereld die 176 miljoen werkenden van over de hele wereld vertegenwoordigt. Ruim duizend vakbondsleiders en -bestuurders uit 156 landen zijn in Canada bijeen om te praten over de gevolgen van de financiële en economische crisis voor werkenden.

Commissies Abvakabo-voorzitter Edith Snoey zit in het Credentials Committee, AOB-voorzitter Walter Dresscher in het Standing Orders Committee en FNV-voorzitter Agnes Jongerius in het Resolutions Committee. Verder is Jongerius voorzitter van de vakbonds- en mensenrechtencommissie en spreekt zij in die hoedanigheid en op titel van de FNV zelf tot twee keer toe het congres toe.

Voorzitter Huub Elzerman van journalistenbond NVJ onderhoudt de internationale perscontacten, Hannie Dijkhuizen van FNV zelfstandigen in ... intensiveert de contacten met andere zelfstandigenbonden. Brigitte Paas richt zich namens FNV Bondgenoten en de ITF op de vervoerssector en FNV Jong-voorzitter Jeroen de Glas neemt deel aan de jongerenbijeenkomsten.

Congressite