Brussel verliest controle op kloonvlees uit VS


Europarlementslid Liotard: "Toch stiekeme import kloonproducten mogelijk"

BRUSSEL, 20100622 -- "Van smokkel kan ik niet spreken, want er is nog steeds geen verbod op de import van gekloond vlees. Al sinds 2006 dringen wij als Europees Parlement aan op maatregelen. Mijn recente waarschuwing komt uit: kloonvlees ligt mogelijk - zonder dat we het weten - bij u en mij op tafel."

Dat zegt Europarlementslid Kartika Liotard van Verenigd Links vandaag op de jaarconferentie van vakblad EU Food Law in Brussel. Volgens Liotard zijn er sterke aanwijzingen dat de EU de handel in sperma van gekloond Amerikaans vee niet onder controle heeft. `Kloonzaad' wordt niet apart gehouden van `normaal' zaad en kan zo ongewild op de Europese markt terechtkomen. "Vleeshandelaren krijgen van Eurocommissaris John Dalli vrij spel," aldus het parlementslid.

Al sinds 2006 probeert het Europees Parlement de handel in kloonvlees te reguleren. Een meerderheid wil gekloond consumptievlees verbieden in de EU. Liotard: "Het is de Europese Commissie die daar regels voor moet maken. Maar zij is dit vooralsnog niet van plan en lijkt juist vóórstander van de handel in kloonproducten."

Eurocommissaris Dalli erkende vorige maand, na vragen van Kartika Liotard, zelfs al `in dialoog' te zijn met de VS over de handel in kloonvleesproducten. "De Commissie vertraagt de invoering van regels tegen kloonvlees en -sperma bewust," zegt Liotard. "Zo zei Dalli in mei toe om binnen een half jaar met een standpunt te komen. Maar dat is door zijn ambtenaren alweer afgezwakt. Een `inventariserend rapport' is alles wat we krijgen in december; zo verliezen we wéér een half jaar."

Komende maandag ontvangt Liotard Eurocommissaris Dalli voor overleg over haar rapport over 'Nieuwe voedingsmiddelen', dat in juli in Straatsburg op de plenaire agenda van het Europees Parlement staat. De ongecontroleerde handel in vlees en sperma van gekloond Amerikaans vee zal dan niet onbesproken blijven.

---
'Knutselvoedsel'
Het klonen van dieren voor de voedselproductie dient volgens Kartika Liotard slechts een handels- en geen maatschappelijk belang. Het eten ervan is niet ongezond, maar vindt zij ethisch verwerpelijk in verband met het dierenwelzijn: veel gekloonde dieren blijken niet levensvatbaar, komen mismaakt ter wereld en lijden vaker aan ziektes.
Klonen is de niet-geslachtelijke, kunstmatige reproductie van nakomelingen om een identieke genetische kopie van een dier te verkrijgen. Liotard noemt het op de Europese markt toelaten van dergelijk `knutselvoedsel' dier- en mensonwaardig: "Vlees van gekloonde dieren is politiek onverteerbaar".
Het eerste door Schotse wetenschappers gekloonde schaap en ook 's werelds eerste kloon van een volwassen dier was Dolly, geboren in 1996. Pas in 1997 is dat bekendgemaakt. Ze werd in 2003 in verband met een longziekte `geruimd'.
,


- meer over de standpunten van Kartika Liotard op www.kartikaliotard.eu