NEN


Afspraken normcommissie Avontuurlijke vrijetijdsactiviteiten

dinsdag 22 juni 2010, 09:52

Onlangs is er een internationaal initiatief genomen om te komen tot een ISO-norm voor avontuurlijke vrijetijdsactiviteiten. In deze ISO-norm worden afspraken vastgelegd op het gebied van risicomanagement, leiderschaps-
competenties en informatievoorziening. Deze norm zou op termijn overgenomen kunnen worden in heel Europa en dus ook in Nederland.

Avontuurlijke vrijetijdsactiviteiten
Avontuurlijke vrijetijdsactiviteiten zijn steeds meer in trek, zowel in Nederland als in het buitenland. Er worden in veel gevallen zelfs aparte vakanties rondom deze activiteiten georganiseerd. De diversiteit van de aangeboden vrijetijdsactiviteiten is erg groot en soms lastig af te bakenen, maar ze hebben één ding gemeen. Al deze activiteiten zijn in meer of mindere mate risicovol. Organisaties moeten daarom kunnen aantonen dat ze de vereiste maatregelen nemen om aan hun (wettelijke) 'zorgplicht' te voldoen. Hoewel er in sommige gevallen op nationaal niveau procedures zijn vastgelegd, ontbreken internationale normen.

ISO-norm
In deze ISO-norm zullen vragen aan de orde komen als, welke risico's zijn er en hoe kunnen deze worden beperkt? Over welke competenties moeten begeleiders beschikken? Maar ook, wat moeten deelnemers weten over de aangeboden activiteiten? De ISO-norm geeft inzicht in de manier waarop kwaliteit en veiligheid gewaarborgd kunnen worden. In meer algemene zin zal de ISO-norm bijdragen aan verdere professionalisering van de branche. Een ontwikkeling die menig aanbieder van avontuurlijke vrijetijdsactiviteiten in binnen- en buitenland toejuicht!

NEN
Heeft u ook belang bij goede afspraken? Wordt dan lid van de Nederlandse normcommissie Avontuurlijke vrijetijdsactiviteiten. U kunt mee beslissen over de inhoud van normen.

Informatie
Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u contact opnemen met Marc van Steenoven, consultant Consumentenzaken, telefoon (015) 2 690 427, of per mail: consumentenzaken@nen.nl.
zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN Consumentenzakenmail (Publicatie) NTA 8020-30:2004 nl (Norm) NEN-ISO 31000:2009 nl (Norm)