NEN


Nieuw normontwerp speelgoed prEN 71-1

dinsdag 22 juni 2010, 10:08

Een nieuw normontwerp voor speelgoed is recentelijk gepubliceerd. Dit is prEN 71-1 'Veiligheid van speelgoed - Deel 1: Mechanische en fysische eigenschappen'. Hierbij gaat het onder andere om scherpe randjes, kleine en/of harde deeltjes aan speelgoed die kunnen afbreken of die kinderen gemakkelijk kunnen lostrekken.

Reden voor het publiceren van dit normontwerp is de nieuwe Europese Richtlijn voor speelgoed (Richtlijn 2009/48/EC). Deze is verleden jaar gepubliceerd. Een van de gevolgen van deze nieuwe richtlijn is dat alle speelgoednormen worden herzien.

In het nieuwe normontwerp, de prEN 71-1, staan nu onder andere eisen voor;

* Speelgoed gecombineerd met voedsel/snoepgoed,
* Instructies voor het schoonmaken en wassen van 'textiel' speelgoed.

Deze eisen stonden nog niet in de huidige norm, de EN 71-1:2005+A9:2009.

Open voor commentaar
De Nederlandse normcommissie Speelgoed heeft haar eerste commentaar geformuleerd. De prEN 71-1 bevindt zich in de laatste fase dat er inhoudelijk commentaar gegeven kan worden. Ook u kunt inhoudelijk commentaar geven. De deadline hiervoor is 31 augustus. Ook is het mogelijk deel te nemen in de normcommissie Speelgoed.

Meer informatie
Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u contact opnemen met Jeannette Leenders, consultant Consumentenzaken, telefoon (015) 2 690 311, of via email: consumentenzaken@nen.nl
zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
Speelgoednormen herzien (Nieuwsbericht) NEN-EN 71-1:2010 Ontw. en (Norm) NEN Consumentenzakenmail (Publicatie)