KPMG

Opdrachtgevers kiezen bouwbedrijf nog voornamelijk op basis van prijs

22|06|10 - Ondanks forse investeringen om tot innovaties in het aanbestedingsproces te komen, ervaart een meerderheid dat opdrachtgevers vooral op de prijs blijven selecteren.

Nederlandse bouwbedrijven vinden dat de prijs nog altijd het belangrijkste beslissingscriterium voor opdrachtgevers vormt. Ondanks het feit dat bouwondernemingen forse investeringen hebben gedaan om tot innovaties in het aanbestedingsproces te komen, ervaart een meerderheid dat opdrachtgevers vooral op de prijs blijven selecteren. Dit blijkt uit onderzoek van KPMG onder ruim 100 Nederlandse bouwbedrijven.

Ruim 90% van de ondernemingen vindt dat de overheid bij aanbestedingstrajecten meer aandacht zou moeten besteden aan andere criteria dan de prijs. De aanhoudende druk op de prijzen heeft volgens 75% van de ondernemingen gevolgen voor de kwaliteit van de bouwprojecten en leidt bovendien tot een aanzienlijke stijging van de faalkosten.

Bijna 90% van de bedrijven blijkt steeds meer problemen te ondervinden om projecten gefinancierd te krijgen en ervaart dat banken terughoudender worden bij het financieren van nieuwe projecten.

Uit het onderzoek van KPMG blijkt voorts dat de bouwbedrijven vinden dat de verslechterde marktomstandigheden vooral te wijten zijn aan de stagnatie van de huizenmarkt, het gedaalde consumentenvertrouwen en de beperkte financiële middelen van de bedrijven.

Eén op de drie bedrijven vindt overigens dat de verslechterde marktomstandigheden mede te wijten zijn aan onvoldoende efficiënte en tijdige stimuleringsmaatregelen van de overheid. Van de onderzochte bedrijven geeft 80% aan zich zorgen te maken over de ontwikkeling van de marktvraag, 75% heeft het zicht op toekomstige marktorders aanzienlijk zien afnemen.

"De onderzochte bouwbedrijven zien de vraag naar totaaloplossingen de komende periode fors toenemen", constateert Pieter van der Zwet, segmentleider Building & Construction bij KPMG. Van der Zwet: "Van het projectmanagement in de bouw zal de komende jaren dan ook steeds meer worden gevraagd. Ruim 80% van de bedrijven verwacht dat projectrisico's complexer zullen worden en dat goed contract- en risicomanagement van essentieel belang wordt.

Dit komt onder meer door verdere ketenintegratie, meer totaaloplossingen en een verschuiving naar binnenstedelijk bouwen. Deze veranderende vraag uit de markt leidt ertoe dat het kunnen verwerven, binden en goed ondersteunen van goede projectmanagers een zeer grote succesfactor voor de toekomst is. Daarnaast verwachten de bedrijven dat de komende jaren meer en grotere opdrachten via PPS in de markt zullen worden gezet. Voor veel organisaties in de sector wordt en blijft dit type verwerving alleen interessant als de investeringskosten ervan verminderen.

Dit vraagt om vernieuwing en meer variatie in mogelijke financieringsconstructies, waardoor het voor meer partijen interessant wordt om op deze wijze mee te dingen. Gezien het feit dat de kosten en het risico van het niet gegund krijgen van het werk groot blijven, verwachten de bedrijven dat meer alternatieve vormen van financiering de toekomst zullen hebben."

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Andy Bellm, (020) 656 7039.

Het bij dit onderzoek horende rapport kunt u downloaden en/of bestellen via deze pagina.

© 2010 KPMG N.V., registered with the trade register in the Netherlands under number 34153857, is a subsidiary of KPMG Europe LLP and a member firm of the KPMG network of independent member firms affiliated with KPMG International Cooperative ('KPMG International'), a Swiss entity. All rights reserved.