Gemeente Oldenzaal


Beeldkwaliteitsplan Jufferbeek Zuid gereed

22 juni 2010

Oldenzaal krijgt een nieuw bedrijventerrein, Jufferbeek Zuid. Hiermee wordt voldaan aan de vraag van bedrijven om vestigingsruimte. De uitstraling van dit bedrijventerrein sluit aan op het Twentse landschap en heeft als thema Twentse textielindustrie. Dit is beschreven in het beeldkwaliteitspan Jufferbeek Zuid, dat het college heeft vastgesteld. Flora en fauna en energiebesparende maatregelen zijn belangrijke onderdelen hierin.

Inrichting

"Voor het inrichten van het bedrijventerrein Jufferbeek Zuid ligt de lat hoog. Want, dit terrein ligt strategisch langs de A1 en de N342 en vormt de entree van Oldenzaal. Het terrein grenst aan het recreatie- en natuurgebied het Hulsbeek en vormt een belangrijke schakel in de ecologische verbinding met natuurterreinen zoals de Lonnekerberg ten zuiden van Oldenzaal", vertelt wethouder Frits Rorink. Het bedrijventerrein wordt op drie plaatsen ontsloten voor het autoverkeer, waarvan één recht tegenover de A1. De derde ontsluiting bij de rotonde Hengelosestraat wordt op termijn gerealiseerd. De inrichting van de voorterreinen vindt op een uniforme wijze plaats, vergelijkbaar met Hazewinkel Noord West. Belangrijk bij de inrichting is dat het bedrijventerrein een prettig werkklimaat biedt.

Inpassing Jufferbeek

Met de voorbereidende werkzaamheden is al begonnen. Zo is de Jufferbeek ingepast in het nieuwe bedrijventerrein en zijn er waterbergingen aangelegd voor het schone regenwater. Om aanwezige natuurwaarden veilig te stellen, wordt het bedrijventerrein natuurvriendelijk en zo ecologisch mogelijk ingericht en beheerd. Specifieke maatregelen worden genomen om het leefgebied van vleermuizen te verbeteren, die hier van nature in dit gebied voorkomen.

Twents karakter

Om de bebouwing van Jufferbeek Zuid een typisch Twents en Oldenzaals karakter te geven, moet het beeld van de nieuwe gebouwen aansluiten op de bouwstijl en kenmerken van de Twentse textielindustrie. Hierbij gaat het in de eerste plaats om rijk gedetailleerde hoofdgebouwen in baksteen. In de tweede plaats worden zaagtanddaken gestimuleerd. Hierbij wordt onderscheid gemaakt in locaties die in de zichtzone liggen; die moeten een hogere beeldkwaliteit hebben.

Duurzaam ondernemen

Ondernemers worden gevraagd energiebesparende maatregelen toe te passen en daar waar mogelijk natuurwaarden te handhaven dan wel te versterken. Maatregelen waar aan gedacht worden zijn groene daken en daktuinen, groene gevels, muren en hekwerken, solitaire boom, kunstmatige verblijfplaat-sen voor fauna, waterelementen, hagen en heggen. Bedrijven wordt verzocht bij het ontwerp van de nieuwe bedrijfslocatie aandacht te besteden aan aspecten als waterbesparing, afvalpreventie en het voorkomen van onnodige vervoersbewegingen. "De gemeente biedt hiervoor een onafhankelijke ener-gieadviseur die meedenkt in het ontwerpproces. Maatregelen die een terugverdientijd hebben van tien jaar worden in overleg met de ondernemers in uitvoering gebracht" vertelt Frits Rorink.

Besluitvorming

De gemeenteraad neemt op 5 juli aanstaande een besluit over het beeldkwaliteitsplan Jufferbeek Zuid. Het plan is elders op de website te downloaden. Na de vakantieperiode wordt voor belangstellenden een inloopavond georganiseerd.