Schonere lucht in steden dankzij elektrische scooters

22/06/2010 12:16

Milieu Centraal

Utrecht, 22 juni 2010 - Oudere benzinescooters zijn bijna twintig keer viezer dan de nieuwe e-scooters, blijkt uit onderzoek van Milieu Centraal. Elektrische scooters belasten het milieu een stuk minder omdat ze geen directe uitstoot van schadelijke stoffen veroorzaken.

Benzinescooters zijn de laatste jaren zuiniger en schoner geworden. Wie een echt milieuvriendelijke scooter wil, kiest echter voor elektrisch. Beter voor de luchtkwaliteit én beter voor het klimaat. De uitstoot van CO2 is namelijk minimaal; gemiddeld 34 gram CO2 per kilometer ten opzichte van bijna 100 gram per kilometer bij een tien jaar oude benzinescooter. Vooral voor de luchtkwaliteit scoort de elektrische scooter hoog: deze stoot 0,010 gram fijnstof uit per kilometer, een tien jaar oude benzinescooter 0,2 gram en een nieuwere 0,011. Dit lijkt misschien weinig, maar de schadelijkheid van fijnstof is zo groot dat een kleine hoeveelheid hiervan de luchtkwaliteit al sterk kan verslechteren. Smogvorming door de uitstoot van vluchtige organische stoffen vermindert zelfs met een factor 90 tot 900.

Met de scooter wordt veel in steden gereden, waar de uitlaatgassen direct ingeademd worden door mensen op straat. De e-scooter stoot geen schadelijke stoffen uit tijdens het rijden zelf. Die komen alleen vrij bij de elektriciteitsopwekking in de energiecentrale. Deze uitstoot komt via hoge schoorstenen niet in de buurt van mensen en wordt snel verdund.

De elektrische scooter kost inmiddels net zoveel als de benzinescooter in aanschaf, maar is goedkoper in het gebruik. De nieuwprijzen van een e-scooter liggen tussen de 1300 en 2300 euro, een gemiddelde nieuwe benzinescooter kost 1950 euro. In het gebruik is de elektrische scooter bijna vier keer zo voordelig. Op een afstand van 3000 km per jaar scheelt dat meer dan 100 euro. Een elektrische scooter kan zo'n 40 tot 80 kilometer rijden voordat de accu leeg is. De e-scooter maakt tijdens het rijden bijna geen geluid.





http://www.milieucentraal.nl